Redelijk wat fietsers hebben weleens een oude stalen racefiets omgebouwd tot een fixie. Het is zo’n projectje dat niet veel kost en redelijk makkelijk te doen is. Maar waar ik, en ik denk ook andere, tegen aanloop is het spuiten van het frame met een spuitbus. Het is bijna niet te doen om dat perfect te krijgen. Bij Squid Bikes liggen ze er niet wakker van dat het niet perfect wordt. Dat is volgens hen juist de charme! Ze hebben daarom het werken met spuitbussen tot hun handelsmerk gemaakt. En misschien is het niet perfect, maar je ziet wel dat oefening kunst baart. Want als je door de projecten bladert, zie je dat ze heel wat unieke fietsen hebben neergezet.

Roulette Paintjob
Bij Squid Bikes kun je een kaal frame kiezen om deze vervolgens te laten spuiten in verschillende kleuren en patronen. Ze maken eigenlijk alles wat je wilt. Maar er zijn een aantal ‘standaard’ paintjobs. Je hebt bijvoorbeeld Torn Tape waar je verschillende vlakken met onvoorspelbare hoeken krijgt. Of de Drip waar het lijkt alsof er uitgelopen verfvlekken op je frame zitten. Als je het aandurft kun je het zelfs volledig aan Squid Bikes overlaten met de Roulette Paintjob. Bij de Roulette Paintjob maken ze iets wat zij rad vinden, zoals ze dat zelf zo graag zeggen. Geen frame wordt dus hetzelfde en geen frame wordt zoals het is bedacht, want tijdens het spuiten verandert het toch altijd nog een beetje.

Squidcross
Dan nog even over de frames. Want waar wordt de verf opgespoten? De meeste frames van Squid zijn van aluminium. Al zijn ze ook bezig met een staal frame in samenwerking met een partner in Japan. Maar voor de liefhebbers van het kromme stuur, kan je nu alleen kiezen uit de Squidcross een crossframe die ook gravel-ready is. Er kunnen banden tot 40 mm in, heeft steekassen, een tapered balhoofd en een PF30 trapas. Het frame is dus netjes up-to-date, maar technisch niet heel spannend. Maar daar is de paintjob natuurlijk voor!

Als je bent geïnspireerd bent door de paintjobs kan je het ook zelf proberen. Want je kunt dezelfde spuitbussen kopen die Squid Bikes gebruikt. Ze gebruiken namelijk spuitbussen van Spray Bike, die hebben spuitbussen speciaal voor fietsen. De spuitbussen kosten tussen 12 en 17 dollar. Een stuk voordeliger dan de $ 250 voor de paintjobs van Squid Bikes. Het kale Squidcross frame kost je overigens $ 1200,-

Meer info via Squid Bikes