F.A.S.T. Amsterdam is het eerste fixed gear racing team van Nederland, opgericht in 2012. F.A.S.T. staat officieel voor Fixed Amsterdam Supreme Team, alleen wordt die afkorting nu nooit meer gebruikt. Inmiddels is het gegroeid tot een team bestaande uit 5 man en een dame en dat ben ikzelf. Fred en Yvo zitten er sinds het begin bij en zijn medeoprichters van het team. Fred is gedurende de jaren gegroeid in de functie van “teammanager”. Yvo staat ook wel bekend als de ‘Vader des Fixies’ en deelt graag zijn kennis en ervaring, zoals laatst aan zo’n honderd man bij de crit clinic.

Thomas was voordat hij bij het team kwam een elite BMX-er. Edwin heeft hiervoor wedstrijden op de baan gereden, onder andere Zesdaagses. En Luc Ducrot heeft het talent van geen vreemde, want hij is inderdaad zoon van – jawel, Maarten Ducrot. Naast de fixed criteriums pakt Luc graag een wielrenwedstrijd mee. Luc en Thomas houden ook van off-road avontuur, en gaan binnenkort samen de Grinduro rijden in Schotland. En ikzelf, Nathalie (foto helemaal onderaan), ben bijna klaar met mijn studie medicijnen, schrijf dus al weer een tijdje voor Racefietsblog en fiets daarnaast het liefst zoveel mogelijk.

De Fixie

Het belangrijkste van alles is natuurlijk de fiets. Dit jaar rijden we voor het eerst allemaal op dezelfde fiets, namelijk een zilvere Umlaufbahn van het Duitse Standert. Deze is afgemonteerd met een Fabric Scoop Pro Team zadel en een 3T stuur, zadel- en stuurpen. Die onderdelen zijn ook bewust van aluminium omdat deze iets minder kwetsbaar zijn dan carbon. Op het stuur zit een Wahoo ELEMNT om je data bij te houden zodat je ook achteraf je race kan analyseren.

De fiets rolt op gumwall banden van Vittoria, de Corsa Control van 25 mm breed. De wielen zijn custom Fast Forward F4R met 24 spaaks. Mocht je het willen weten, de spaken zijn voor radiaal en achter kruislings gespaakt). De KMC X101 Gold 1/8 baanketting maakt het geheel compleet. We rijden verder op Giro Empires SLX schoenen en ook de helm is Giro met een custom paintjob. De kleding met ons eigen ontwerp is van Rapha.

Ambities in eigen land

De ambitie van het team is om competitief mee te doen op nationaal en internationaal niveau, en daarbij mooie uitslagen te rijden. In Nederland zijn dit de NL Crit series, een reeks van in totaal 11 criteriums. Bij deze reeks is het doel om podium te rijden bij alle races. Inmiddels is de kop van het seizoen eraf en zijn de eerste wedstrijden gereden. Tot nu toe is er bij al deze races podium door ons gereden, hopelijk blijven we deze lijn doorzetten.

Buitenland

Daarnaast staan er ook wedstrijden in het buitenland op de planning, waarvan de Red Hook Crits de allerbelangrijkste zijn. Edwin en Thomas zijn net terug van Red Hook Brooklyn, waar Edwin reed voor een top 10 positie. Helaas ging hij onderuit in de regen met nog een aantal rondes te gaan, en zo miste hij deze kans. De volgende Red Hook is het mikpunt ook weer een top 10. De data van de overige wedstrijden uit de Red Hook Series zijn nog niet bekend, om het extra spannend te houden. 

De National Moutarde Crit in Dijon is ook een favoriet waarvoor het team het jaarlijkse reisje richting Frankrijk maakt. Dit jaar zal dat het weekend van 7 juli zijn. Naast het criterium, is er ook een omnium die op een ouderwets betonnen velodroom wordt gereden. Een erg leuk evenement met meerdere onderdelen, waar ook voor het teamklassement wordt gereden. Nieuw in onze agenda voor dit jaar is het Nocturne Criterium in London, een criterium in hartje London die in de avonduren wordt gereden. We zijn benieuwd!

Grote kans dat hier nog wedstijden bijkomen, want nog niet alles staat vast en als team wordt er soms ook last minute besloten ergens naar toe te gaan. Want wat vast staat: veel plezier hebben! Dat vind je ook terug in de team slogan: “We are not in the Pro Tour, but we are very serious about competition and having fun while riding”

Volg Team F.A.S.T Amsterdam hier