Wanneer ik door de stad loop kom ik regelmatig oude racefietsen tegen. De een omgebouwd tot fixie, de ander afgedankt in de fietsenstalling van het station. Aan de staat van de fiets kan je direct zien of de eigenaar een liefhebber is. Helaas word ik meestal droevig als ik de staat van de gemiddelde vintage racefiets zie.

Hoe anders is dat bij de Eddy Merckx fietsen die worden verkocht bij Steel-Vintage. Hier word ik dan weer erg blij van. Van liefhebbers, voor liefhebbers. Originele Eddy Merckx racefietsen die, zoals goed zichtbaar op de foto’s, in super staat verkeren. Een aantal is al verkocht, maar er zijn nog vier fietsen en een frameset in de aanbieding. Qua prijs vind ik ze scherp geprijsd, gezien de staat en historie van deze fietsen, maar verwacht ze niet voor een habbekrats mee te kunnen nemen. Het is uiteraard geen vintage fiets dat je even op de rommelmarkt op de kop tikt.

De duurste fiets is een Eddy Merckx Professional uit 1982 met Campagnolo Super Record. 7-speed met buiscommandeurs. Een stalen frame van Reynolds 531 buizen en chrome voorvork. Net als in 1982 staat deze fiets op tubular banden. Voor € 2.249,- wisselt deze van eigenaar.

Eddy Merckx Professional uit 1982. Te koop voor € 2.249,-

Een ander model, maar tevens uit 1982, is de Eddy Merckx Eroica 531, zoals ze hem noemen, want hij kan zo meedoen aan de Eroica tochten. Dit model is € 50,- goedkoper dan eerder genoemde fiets. Met een 6-speed Campagnolo Nuove Record groep en ‘oldschool’ 53/42 voorbladen eveneens een schitterend staaltje geschiedenis.

Het frameset dat te koop is, is een origineel Merckx frame. Echter heeft het frame Pinarello decals, waardoor het een uniek item is. Dat het een origineel Merckx frame betreft, blijkt uit de merknaam onder het bracket. En naast Merckx hebben ze nog heel veel meer klassiekers waarbij de prijzen voorbij de € 5.000,- gaan. We zeiden het al, voor de liefhebbers.

Eddy Merckx Professional van Columbus SL buizen uit 1985 met Campagnolo Super Record.

Eddy Merckx Corsa Extra Team Panasonic uit 1986 met Columbus SLX buizen en Shimano Dura Ace groepset

Eddy Merckx Professional 531 uit 1982 met Reynolds 531 buizen en Campagnolo Record groepset. Nog te koop voor € 2.199,-

Eddy Merckx Strada Classic uit de jaren ’90 met Shimano Dura Ace

Alle fietsen en foto’s via Steel Vintage