Deze wielerfan krijg je niet snel kwaad. Mocht het gebeuren dan is het vooral op de weg. Meestal betreft het een automobilist (in de stad meestal met blauwe nummerplaten) die het voorzien lijkt te hebben op mijn leven.

Razend kunnen deze figuren me maken, ze symboliseren op het moment van hun aanslag alles wat er mis is in de wereld. Gelukkig zijn deze momenten per jaar op één hand te tellen.

Ik schrok onlangs dus best wel van mijzelf. Ik zat namelijk niet op de fiets als kwetsbare weggebruiker, maar gewoon thuis, achter mijn laptop, toen het gebeurde. Ik klikte een link aan naar een pagina op NOS.nl en voor ik het wist moest ik meerdere malen tot tien tellen. Een, twee, drie… zelfs als ik het moment nu terughaal moet ik even mijn rust pakken zoals dat zo mooi heet.

Het was vrijdag 17 mei 2013, een dag waar op zich weinig over te melden valt, behalve als je wielerliefhebber bent. Hij zal bij mij te boek staan als de dag dat de NOS voorgoed afdeed als officiële verslaggevende organisatie van wielerwedstrijden. Die vrijdag was in de Giro d’Italia een dag voor Mr. Cavendish. Voor de 4de keer tijdens deze ronde was hij de rapste. Het rood van zijn trui kleurde mooi bij zijn gezonde wangen. Maar de klassementsrenners, daar ging het om. Zowel Sir Bradley Wiggins als Ryder Hesjedal stapte namelijk af. De dagen hiervoor zagen we dat beide heren het zwaar hadden. Wiggo vooral bergaf, Ryder vooral bergop. Natuurlijk waren beide renners vol ambitie aan de start verschenen en natuurlijk is afstappen een laatste redmiddel, maar de manier waarop de NOS beide heren afserveerde deed mij als liefhebber pijn. De voorgaande decennia hebben we tijdens de grote rondes vaak bovenmenselijke prestaties gezien van renners waar achteraf vrijwel altijd een luchtje zat. Deze twee renners lieten zien dat het best bijzonder is waar we naar kijken. Door af te stappen.

De collega’s van Sporza zijn helaas niet veel beter. Wiggins was volgens de heren commentatoren op driekwart van zijn tijdrit op 11 mei klaar in de Giro. Zijn tussentijden waren inderdaad niet veelbelovend, maar de manier waarop hij in de slotklim iedereen inclusief winnaar Alex Dowsett naar huis fietste verdient mijn respect en laat zien dat het niet handig is te snel te oordelen over een sportieve prestatie van formaat.

Het bericht van de NOS waarin Wiggins en Hesjedal als ‘schlemielen’ worden bestempeld is, ben ik bang, examplarisch. Natuurlijk willen we de favorieten tegen elkaar zien strijden op het hoogste niveau, natuurlijk willen we spanning tot de laatste dag in een grote ronde. Maar alsjeblieft wielerredactie bij de NOS, iets meer respect voor deze winnaars is op zijn plek, zeker vanuit een zo’n warme redacteursstoel in Hilversum.