De fietsen van Allied hebben we al eens vaker laten zien en vooral de Allied Able is een opvallende verschijning. De gravelbike met de apart hoge chainstay. Het Amerikaanse merk komt nu met een nieuwe fiets en dat is de Echo. Een fiets die je eenvoudig moet kunnen ombouwen van racefiets naar gravelbike en omgekeerd. Zelf zeggen ze dat de Echo zowel een strakke racefiets als een wendbare gravelbike is.

Flip Chips voor een aanpasbare geometrie

Het aanpassen van de geometrie doet Allied met Flip Chips. Dit zijn ovalen inserts in de voorvork en het frame die je kunt omdraaien. Dit hebben we eerder gezien bij bijvoorbeeld de voorvork van de Cervélo Áspero en de Rondo Ruut. Maar Allied gaat een stapje verder en plaatst hun Flip Chips ook in het frame, zodat het achterwiel ook verder naar voren of achteren kan worden geplaatst. In de voorvork zorgt de chip voor een andere vorksprong die invloed heeft op het stuurgedrag. Bij de gravel-geometrie is de hoek iets groter waardoor de fiets wat directer zal sturen. In totaal kun je de wielbasis een centimeter langer of korter maken en in combinatie met de aanpassing in de vorksprong maak je van je racefiets een gravelbike of juist omgekeerd.

Als je hem gebruikt als racefiets is er ruimte voor banden tot 30mm terwijl hij als gravelbike ruimte heeft tot banden van 40mm. Door het omdraaien van de Flip Chips verander je dus niet alleen de geometrie, maar creëer je ook meer ruimte voor bredere banden.

Nieuwe Echo Stem voor interne kabels

De Flip Chips zijn niet het enige nieuwe technische hoogstandje van de Echo. Ze hebben alle kabels van de fiets helemaal weggewerkt met behulp van hun nieuwe Echo Stem. Hiervoor heb je geen apart balhoofd nodig, maar het systeem is wel specifiek gemaakt voor de eigen voorvork die in de Allied gemonteerd zit. Het ziet er heel clean uit en door de afwerking in hetzelfde design als het frame oogt het erg gaaf.

De Allied Echo is gemaakt om een elektronische groepset op te monteren. Hierbij maakt het niet uit of je met een voorderailleur rijdt of niet, zolang je maar elektronisch schakelt. Hij is te bestellen in drie verschillende uitvoeringen en dat is allemaal met een SRAM AXS afmontage. Je hebt keuze uit de duurste Red eTap AXS, de Force eTap AXS of de nieuwste Rival eTap AXS groepset.

Het frame kent een aantal standaard kleurstellingen, maar je kunt deze ook personaliseren door kleuren van bijvoorbeeld het logo aan te passen. Hiervoor wordt een meerprijs gerekend en met de configurator op hun website kan je de kleur uitzoeken en krijg je direct het prijskaartje in dollars te zien. Naast de kleur kan je ook kiezen voor upgrades zoals bijvoorbeeld een andere wielset of een powermeter. De fiets is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 5300,- en daarvoor heb je dan de Allied Echo met de nieuwe SRAM Rival AXS groepset.

Alle prijzen en specificaties zijn te vinden op de website van Allied.