Klinkt handig, overal je fiets kunnen wassen, maar het is niet direct voor iedere fietser van toepassing. Voor velen (inclusief ikzelf) is het vanzelfsprekend dat je na een training thuis met een tuinslang en borstel je fiets kan wassen. Maar als je op een bovenwoning woont of in een appartement met alleen een balkon, is het niet zo logisch dat je een buitenkraan met tuinslang hebt. Maar, zeker in de winter, zal de fiets toch met enige regelmaat moeten worden gewassen en gepoetst.

Draadloze drukreiniger

Nu heb ik thuis wel alles bij de hand om mijn fiets schoon te maken, maar toch heb ik een WorX Hydroshot. Deze neem ik (normaal gesproken) elke week mee naar de cross. Na de verkenning en warming-up kan ik de fiets nog even schoon spuiten, om met een schone fiets aan de start te staan. Ook na afloop wordt de fiets schoon gespoten, zodat deze schoon in de auto gaat.

De Hydroshot werkt op een 20 volt lithium accu, weegt nog geen twee kilo en heeft een geïntegreerde pomp. Hierdoor heb je geen stromend water nodig, maar kan je de bijbehorende slang gewoon in een emmer water hangen. Als ik naar de cross ga, neem ik altijd een gevulde jerrycan met 10 liter water mee. De Hydroshot pompt zelf het water op om je fiets schoon te spuiten. De slang heeft een filtertje om te voorkomen dat er zand of vuil wordt opgepompt. Goed voor de levensduur en als je wilt, kun je er ook water uit de sloot mee pompen om je fiets mee schoon te spuiten.

Krachtiger dan de tuinslang

De Hydroshot heeft vijf verschillende standen waaruit je kunt kiezen door de spuitkop te draaien. Zelf heb ik deze altijd op de meest fijne stand staan, waardoor er weinig water onder stevige druk uit komt. Ook dikke modder na een zware cross gaat er daarmee prima af. Wil je de fiets alleen afspuiten, als er niet zo veel modder op zit dan kun je de druk verlagen door een andere stand te kiezen.

Met een volle accu en 10 liter water, kan ik tijdens wedstrijden meerdere keren mijn fiets afspuiten. De Hydroshot is krachtiger dan een tuinslang, maar kan niet op tegen een volledige hogedrukreiniger. Op de accu zitten drie led lampjes die aangeven hoeveel energie er nog in de accu zit. Meestal laad ik de accu om de week op, al kan hij volgens de lampjes nog wel even mee.

De Worx Hydroshot is met € 159,- niet de goedkoopste manier voor mobiele reiniging, maar naar mijn mening wel de meest krachtige.

Tags: