De kleding die we testen noemen we voor het gemak de Rapha Pro Team winter set. De volledige naam van de producten is Pro Team Winter tight with pad II voor de broek en Pro Team Winter cycling jacket voor de jas. Het gaat dus om de combinatie van een broek en jas uit de Pro Team collectie die volgens Rapha is bedoeld voor stevige trainingen en wedstrijden in koud weer.

Rapha Pro Team Winter cycling jacket

Als ik de jas uit de verpakking haal valt me op dat hij voor een winterjas best dun en lichtgewicht is. De jas weegt 380 gram in maat M. Nu vind ik het gewicht van een winterjas niet per se belangrijk, maar dit is opvallend licht. Rapha heeft een hoge standaard als het gaat om kwaliteit en dat zie en voel je ook bij deze jas. De stof voor de jas is een combinatie van polyester, nylon en elastaan. Aan de voorkant heeft deze stof een dichtere structuur dan de achterkant, waardoor er achter meer ruimte is om de warmte kwijt te kunnen. Door het gebruik van elastaan is de stof elastisch en heeft een strakke pasvorm. Of zoals Rapha dat noemt een pro-fit.

Rondom heeft de jas meerdere grijze logo’s die reflecteren. Dat geldt ook voor de herkenbare band om de linkerarm. De jas heeft een brede rits, met daarachter een vlap die de wind daar tegenhoudt. De kraag is iets hoger als je het vergelijkt met een shirt en is ook gevoerd. Op de rug zijn er drie zakken en ook op de borst is er een zakje die je met een rits dicht kan doen. De jas is waterafstotend en Rapha adviseert deze jas te gebruiken in combinatie met meerdere laagjes kleding.

Rapha Pro Team winter tight with pad II

Bij de Rapha Pro Team winter broek is het eerste dat me opvalt dat de stof wat stug aanvoelt. De broek is gemaakt van vergelijkbare materialen als de bovengenoemde jas, maar heeft een waterafstotende DWR coating aan de voorkant. Wat ook opvalt is de ‘geborstelde’ binnenkant, zoals het zelf noemen. Deze is wat ruwer en daardoor ontstaat er ruimte tussen de huid en de stof, voor stilstaande lucht. Stilstaande lucht is een gekende manier van isolatie en op deze manier moet het je benen warm houden.

Dit principe zagen we ook bij Rapha’s insulated gilet al is het bij de voering van de broek wat verfijnder. De geborstelde en gevoerde binnenkant maakt dat de broek wat stugger aanvoelt in vergelijking met andere Rapha winterbroeken. De panelen van de voorkant, de heupen hebben de geborstelde voering voor extra warmte. De panelen aan de achterkant zijn alleen gevoerd.

Net als de jas heeft ook deze broek grijs reflecterende logo’s. Vooral de reflecterende strepen op de kuiten zijn slim geplaatst, voor achteropkomend verkeer. In de broek zit de ‘size-specific’ Rapha Pro Team zeem. De grootte van de zeem wordt aangepast op de maat van de broek, voor een goede pasvorm en comfortabele zit. De zeem voelt zacht en lekker dik en naar de zijkant toe wordt hij wat dunner. Het rugpaneel is van een dunnere stof, maar wel met een geborstelde binnenkant. Deze combinatie moet zorgen voor een warme rug, waar de warmte goed weg kan. Op dit rugpaneel zit ook een zakje voor communicatie, mocht je er mee willen koersen.

Eerste indruk – lekker warm en comfortabele broek

De eerste indruk heb ik natuurlijk als ik het uit de verpakking haal. Zowel de broek als de jas zien er ’technisch’ uit. Details als de geborstelde voering van de broek en de strakke afwerking van de jas vallen meteen op en maakt me nieuwsgierig naar de praktijk. Bij het aantrekken van de broek kost het iets meer moeite doordat de binnenkant wat stroef is en de pasvorm strak. Maar als je de broek aan hebt zit hij lekker en sluit hij overal heel goed aan. Je voelt de stevigheid van de stof aan de voorkant goed, en je hebt daardoor ook het idee dat hij tegen een stootje kan. Toch handig aangezien ik juist in de winter regelmatig in het bos cross.

Rondom m’n middel is de broek lekker hoog en komt deze tot boven m’n navel en de brede bretels zitten comfortabel strak. De zeem is wat dikker, voelt zacht aan en de pasvorm is goed waardoor ik lekker op het zadel zit. Als ik onderweg ben valt de broek niet op en dat is positief. Bij temperaturen rond of onder het vriespunt houdt de broek me warm en vooral de stevige voorkant is daarbij erg prettig. Wind komt er niet doorheen, al voel je wel dat de omgeving koud is.

De druppels rollen er zo vanaf waardoor de broek niet nat wordt. Tijdens de lange duurritten merk ik dat mijn benen lekker warm blijven en als je even stil hebt gestaan, deze nog niet direct zijn afgekoeld. Het houdt de warmte lekker vast en als ik de dag erna weer wil fietsen zorg ik dat de broek dezelfde avond nog gewassen is. Ik heb meerdere broeken in de kast, maar het comfort en de isolatie van deze broek maken dat ik deze bij koude temperaturen het liefst draag.

Eerste indruk – een jas voor intensieve ritten

De jas komt uit dezelfde collectie en voelt wat elastischer als je hem vergelijkt met de broek. Als ik hem aan doe zit hij strak en hij is wat korter dan de meeste winterjassen. Nu komt de broek tot de navel, en sluit dit mooi op elkaar aan dus je hoeft niet bang te zijn dat daar ergens wind of kou binnenkomt. Aan de achterkant zit er een brede rand van elastiek die aan de binnenkant grippers heeft. Hierdoor blijft de jas goed zitten en kruipt hij, ondanks dat hij wat korter is, niet omhoog. Je kan het verschil tussen de voor en achterkant goed voelen. Aan de voorkant is de structuur van de stof dichter, voor een betere bescherming tegen de wind. De manchet van de jas is ietsjes strakker, waardoor hij onder de machet van de handschoen valt en daar geen wind doorkomt.

Zoals de beschrijving al aangeeft is het een jas voor stevige inspanningen en koersen in de kou. En dat merk je ook aan de jas, want er is veel ruimte om te ademen. Bij de eerste rustige kilometers merk ik dan ook dat ik het best fris vind, en pak ik een windstopper om deze er over te doen. De dichte structuur van de voorkant houdt niet alle wind tegen en dat merk je op je borst, en op je armen. Tijd om maar eens gas te geven, dan krijg je het vanzelf wel wat warmer. En dan is de jas op z’n best want hij houdt je warm, zonder dat je je opblaast.

Ook bij een stevige training waarbij er wedstrijdblokken op het programma staan houdt de jas je warm, maar je raakt niet overhit. Op de site van Rapha staat dat de jas onderdeel moet zijn van een laagjes systeem, en dat is wel een belangrijk gegeven om deze jas te dragen. De reflecterende details zorgen ervoor dat je ook in het donker toch opvalt. Tijdens het gebruik van de jas merk ik dat het linker zakje op de rug een lusje heeft waar je een kleine fietspomp in kan stoppen, zodat deze goed op z’n plek blijft. Het zakje op de borst, waarvan ik in eerste instantie niet direct de meerwaarde zag, gebruik ik standaard voor m’n sleutels. Het risico dat de sleutels uit je achterzakje vallen als je met handschoenen wat wil pakken, heb je dan niet.

Specificaties

Rapha Pro Team Wintertight with pad II
Maat: M (verkrijgbaar in maat XS t/m XXL)
Prijs: € 270,-
Kleur: Zwart (ook verkrijgbaar met witte logo’s en bretels)

Rapha Pro Team Winter cycling jacket
Maat: M (verkrijgbaar in maat XS t/m XXL)
Prijs: € 230,-
Kleur: Zwart (ook verkrijgbaar in donkerblauw, of zwart met witte logo’s)

Conclusie

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, dit is een erg prijzige kledingset. Maar de kwaliteit is ook erg goed en ik vind het er goed uitzien. Met de broek kan je uren in de kou fietsen zonder dat je benen gaan protesteren. De geborstelde binnenkant die tot aan de navel doorloopt houdt je lekker warm. De voorkant houdt wind en regen goed tegen en de dunnere achterkant maakt dat overbodige warmte ook prima weg kan. De zeem is zacht en dik en zit daardoor lekker, ook na meerdere uren in het zadel. De broek is ideaal om de winter mee door te fietsen en ook bij temperaturen rond of onder het vriespunt houdt hij je benen op temperatuur.

Zoals Rapha zelf ook aangeeft is deze winterjas er eentje om te gebruiken in combinatie met verschillende laagjes. Deze jas is gemaakt om in de winter volle bak door te blijven trainen en intensief bezig te zijn. Hij is ook wel te gebruiken tijdens rustige duurritten, of een blokken training maar dan wel in combinatie met een extra laagje. De jas sluit rondom lekker aan, en zit daardoor heel comfortabel. Doordat hij ook niet heel dik is kan je er ook makkelijk een extra laagje overheen doen en is hij ook lekker voor in het voor- en najaar.

Via Rapha