Het Italiaanse Fulcrum komt met een nieuwe telg! De collectie wordt half juni uitgebreid met de Speed 40 DB. De letters DB staan voor Disc Brakes, het wiel is dus gericht op fietsen met schijfremmen. En met Speed mag duidelijk zijn dat dit wiel is bedoeld voor de snelle fietsers, net zoals de andere wielen in de Speed collectie. Maar het wiel is niet alleen voor de snelheidsduivels, met 40 mm velghoogte is het een mooie middelmaat die breed inzetbaar is.

Voor brede banden en twee type banden
De veelzijdigheid komt deels uit de brede keuze die je hebt in banden en bandenmaten. De Speed 40 DB heeft een bredere velg, wat je tegenwoordig steeds vaker ziet. De nieuwe afmetingen van deze velg zijn: 26,5 mm breed aan de buitenkant en 19 mm aan de binnenkant. Op de velg kan je banden tussen de 23 en 50 mm monteren. Brede banden zijn beter voor het comfort en wanneer je over slecht wegdek rijdt. Je kunt er naast gewone banden ook tubeless banden op monteren, omdat Fulcrum een 2-way fit voor de velg heeft gemaakt, zoals dat zo mooi bij hun heet. De velg is niet alleen maar breder gemaakt, maar er is ook naar de vorm gekeken. De 40 mm hoogte is aangepast op de breedte op basis van onderzoeken en er is een aerodynamisch profiel aan meegegeven.

Elastisch carbon
De velg is (natuurlijk) van carbon voor een laag gewicht. Maar het carbon is ook speciaal geweven voor een sterk en stijf wiel. Het wiel heeft een zogenaamde Twill afwerking, een speciale weeftechniek van Fulcrum. Hierdoor is het carbon elastischer en kan klappen beter opvangen, zonder dat het aan stijfheid inlevert. Voor de stijfheid van het wiel hebben de naven hoge aluminium flensen, zodat er kortere spaken nodig. De wielen gebruiken voor en achter 21 spaken. De naaf aan de voorkant is net als de velg ook van carbon, voor de achternaaf is voor aluminium gekozen. In de naven zitten keramische lagers voor een zo laag mogelijke rolweerstand. Afstellen van de naven kan je zelf met het cup en cone systeem.

Gewicht en prijs
Door een combinatie van de carbonvelgen en lichte naven komt het gewicht van de totale set op een nette 1470 gram. Vanaf half juni is het wiel beschikbaar. Wil je de wielen kopen dan betaal je € 2045,- voor een wielset met een Shimano en Campagnolo body. Heb je een SRAM XDR body nodig, dan betaal je net iets meer met een prijs van € 2053,-

Meer info via Fulcrum