Om een idee te krijgen hoe licht: Het K.3 zadel van Gelu is net zo zwaar als twee schoenplaatjes!

We gaan ons maar niet meer afvragen of het nog lichter kan, want die vraag wordt binnen de kortste keren beantwoord. Hadden we eerder al de Selle Italia SLR C-59 en het Bontrager XXX zadel van respectievelijk 63 en 70 gram, wat al vedergewichten zijn (of beter gezegd, waren), Gelu duikt daar nog eens onwaarschijnlijk ver onder. Je kan je dus haast niet voorstellen dat het nog lichter kan, maar inmiddels weten we dat niets onmogelijk is. De vraag is eerder of het echt nodig is. Bij het klimmen ga je het lagere gewicht niet merken, maar misschien is het wel goed voor het moraal, wetende dat je het lichtste zadel hebt dat er is. De échte weight-weenie zal dit zadel hoog op zijn verlanglijstje hebben staan.

Gelu is het bedrijf van Anghel Ivanof die al op zijn 13e in de werkplaats van de roeivereniging in de weer was met carbon. Na een uitgebreide carrière in verschillende industrieën in het werken met het materiaal, is hij in 2005 begonnen om zijn kennis toe te passen op de wielersport. Sinds 2013 is er Gelu, onder welke naam hij lichtgewicht carbon onderdelen maakt. Zadels, maar ook zadelpennen. En die zijn ook licht, al komt niet in de buurt van de zadels. Een 360 mm lange zadelpen weegt slechts 130 gram. Even snel zoekt leert dat dit ook heel erg licht is, waar alleen andere in carbon gespecialiseerde merken aan kunnen tippen. Het superlichte K.3 zadel heeft een gewichtsbeperking van de renner van 85 kg, de zadelpen van 115 kg. Dat was ook wel te verwachten en valt ons eerlijk gezegd nog mee. Ze maken overigens verschillende type zadels. Ook met en een laagje kurk en dat ziet nog best mooi uit!

En hoe lager het gewicht, hoe duurder het is. Het Gelu K.3 zadel kost je € 495,-. Een flinke investering dus voor die grammen, maar dan heb je wel het lichtste zadel dat er momenteel te koop is. Of is er inmiddels alweer iemand met nóg een lichtere?

 

Via Gelu

One Comment