Als het om het derailleurs gaat, zie je eigenlijk altijd de drie grote merken terugkomen: Shimano, SRAM en Campagnolo. Gelukkig komen er zo nu en dan alternatieven op de markt om het spannend te houden. Het Italiaanse Ingrid Components leverde al wat langer crankstellen en cassettes, maar komt nu ook met een 11 en 12 speed derailleur voor op de weg. Deze derailleurs zijn te gebruiken met de mechanische schakelsystemen van SRAM en Campagnolo. Ingrid Components maakt nog geen eigen shifters. Dit betekent dat gebruikers van Shimano dus voorlopig buiten de boot vallen.

De derailleur komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ingrid Components is er al sinds 2017 mee bezig. In die tijd hebben ze elk onderdeeltje van de derailleur al zo’n tien keer gewijzigd. Ze hebben er uiteindelijk voor gekozen om de derailleurs met een kabel te laten schaken, omdat ze dat het beste onder de knie hadden. De aluminium delen van de derailleur worden CNC gefreesd. De kunststof delen van de derailleur komen uit de 3D printer. Voordeel van deze productiemethode is dat alle onderdelen ook als losse reserveonderdelen worden aangeboden.

Het gewicht van de derailleur ligt rond de 270 gram. Je hebt voor de 11-speed SRAM variant alleen de keuze uit de kleur: kaal aluminium (RAW) of een titanium finish. Bij een Campagnolo derailleur heb je wat meer keus. De 12-speed derailleur is er met een lange of korte kooi en voor op de weg en gravel. De gravel derailleur is gemaakt voor de Campagnolo Ekar groepset, maar dan met 12 versnellingen. Prijs voor de derailleur is € 549,-, ongeacht type of kleur. Daarmee is de derailleur duurder dan de ‘gewone’ derailleurs van de concurrentie en komt het meer in de buurt van de elektronische derailleurs. Door de technische looks van de derailleur vind ik ze een mooi alternatief, maar voor deze prijs hebben ze nog wel wat te bewijzen.

Vanaf 31 mei komen de derailleurs op de markt en meer informatie vind je bij Ingrid Components.