Als je toe bent aan een nieuwe fietspomp is de kans vrij groot dat je uitkomt bij SKS Germany. Deze Duitse pompbouwers draaien al heel wat jaren mee in de fietswereld. Voor 2022 wordt de lijn vernieuwd. De klassieke Rennkompressor en de Air-X-Press 8.0 blijven in het assortiment. De rest zal door maar liefst vijf nieuwe pompen worden vervangen. Zoveel verschillende pompen lijkt misschien wat overdreven, maar het is prettig als je kunt kiezen uit dingen zoals een digitale of analoge drukmeter. En belangrijk is natuurlijk een keuze in prijs.

Welke fietspomp kies je?

Want de vijf nieuwe fietspompen liggen qua prijs tussen de € 29,99 en € 59,99 en dat kan al heel bepalend zijn voor je keuze. Merijn heeft twee jaar terug de SKS Airkompressor 12.0 getest en deze wordt nu min of meer vervangen door de SKS Airkompressor 10.0. Het verschil zit ‘m in de druk die je met deze pomp in je band kunt pompen. De Airkompressor 10.0 gaat tot een druk van 10 bar. Is dat geen stap terug dan? Nou het gaat echt om een andere pomp die compacter is. De pomp is 8 centimeter lager geworden. Ook lijkt de voet zo op het oog steviger dan het vorige model. De Airkompressor 10.0 Compact is eigenlijk dezelfde pomp, maar zoals de naam doet vermoeden is deze net wat kleiner. Vijf centimeter om precies te zijn. De pomp is ook net wat goedkoper met een prijs van € 29,99 ten opzichte van de normale versie die € 34,99 kost.

Als voor jou 12 bar een must is, dan moet je voor 2022 kijken naar de SKS Airmotion 12.0. Deze kan namelijk wel banden tot 12 bar oppompen. De pomp is 715mm lang en omdat er dan mogelijk instabiliteit zou kunnen ontstaan, is de pompbuis en de voet van metaal. De extra lange slang en de hooggeplaatste manometer van de pomp maakt het allemaal net wat makkelijker. Deze extra’s geven de pomp een prijs van € 49,99.

Air-X-Plorer Digi 10.0 heeft een digitale manometer

De meest opvallende pomp tussen de vijf nieuwe vind ik de Air-X-Plorer Digi 10.0. De naam verraadt het al want deze heeft een digitale manometer. Als je veel offroad rijdt, heeft een goede bandenspanning meer invloed op het rijgedrag en weerstand. Voor crossers kan één of twee tienden al een merkbaar verschil opleveren. En dat is met een digitale manometer perfect te controleren. Het extra stukje techniek van de digitale manometer zie je wel terug in de prijs, want dit is met € 59,99 de duurste van de vijf nieuwe pompen.

Misschien denk je over Air-X-Plorer Digi wat een mooie pomp, maar zie je het niet zitten extra geld te besteden voor die digitale manometer. Dan heeft SKS ook nog een analoge uitvoering, de Air-X-Plorer 10.0. Met dezelfde eigenschappen als de zijn digitale broer, maar met een analoge drukmeter en een prijs die € 20,- lager ligt: € 39,99.

Typisch SKS

Een pomp van SKS Germany herken je makkelijk aan de typische zwart en oranje kleuren. En dat is bij alle vijf de nieuwe pompen niet anders. De onderlinge verschillen van deze vijf nieuwe pompen zitten voornamelijk in de maximale druk, de grootte en het gebruikte materiaal van de voet en het handvat. Alle pompen hebben een metalen buis en zijn voorzien van de vernieuwde ventielkop, de zogeheten MultiValve MV Easy pompkop die op alle typen ventielen van een fietsband past. Daarnaast zijn alle technische onderdelen los te bestellen en te vervangen. Dus mocht er ooit iets vervangen moeten worden, hoef je niet de hele pomp weg te gooien.

Alle specificaties kun je vinden op de website van SKS Germany