Het Megmeister Ultrafris shirt is bedoeld voor de hele warme dagen, om je ultrafris te houden. Het voert niet alleen zweet snel af, maar de speciale stof moet ook actief je lichaam verkoelen.

Eerder probeerden we al hun Drynamo ondershirt die prompt tot een van de favoriete onderlagen werd gekroond. Het is anders dan wat we kennen aan ondershirts en met dit Ultrafris shirt is dat ook zo.

Sweat Activated Cooling…

De stof van het Ultrafris shirt gebruikt Sweat Activated Cooling Technology, zoals Megmeister het noemt. Als je goed naar de stof kijkt, zie je dat er een print op zit. Deze techniek hebben ze gepatenteerd. Het creëert een endothermische reactie die ontstaat zodra je gaat zweten. De warmte wordt dan onttrokken aan de omgeving waardoor het verkoelende effect ontstaat. Zolang je blijft zweten blijft de reactie in stand. Het wordt nog eens versterkt bij het rijden in de wind. Het verkoelende effect voel je op je huid en het werkt dan ook als je het shirt direct op de huid draagt.

…en UPF50 zonbescherming

Wanneer het buiten heel warm is, is er vaak veel zon. Daar moet je je goed tegen beschermen. We weten allemaal hoe schadelijk te veel zon kan zijn. De Ultrafris stof heeft UPF 50 bescherming, waardoor je dus altijd goed beschermd bent en je je niet hoeft in te smeren. Ook de armstukken hebben deze beschermende UPF factor.

De stof verkoelt daadwerkelijk

De stof van het Ultrafris shirt blijkt echt te doen wat het belooft zo heb ik ervaren tijdens de recente hittegolf. Het gaat oververhitting tegen door zweet beter af te voeren, maar dan moet het dus wel heel heet zijn. Zoals hier tijdens een hittegolf, of bij een klim in zonovergoten berggebied. Met de rijwind erbij is het echt licht verkoelend voor je bovenlichaam. Dat maakt de toepasbaarheid meteen ook beperkt, want hoe vaak is het nou zo enorm heet? Voor die meerdaagse tocht in hartje zomer waar je al een jaar naartoe hebt gewerkt kan het toch een zeer welkome aanvulling op je uitrusting zijn.

En trouwens, je kan er natuurlijk ook prima mee fietsen als de mussen niet van het dak af vallen. Het heeft drie zakken op de rug en nog een apart klein vakje met rits. Wil je veel meenemen, dan zal je ook tegen een minpunt van het shirt aanlopen. De stof is heerlijk comfortabel en soepel, en de zakken ook. Wat meer ondersteuning of stevigheid is dan wenselijk om je spullen op hun plek te houden. Niet dat ze eruit springen, maar je voelt het wel bewegen.

De stof is flexibel waardoor spullen iets te veel bewegen bij het fietsen. Bij het binnenfietsen kunnen achterzakken ook handig zijn om bepaalde spullen bij de hand te houden.

Ook bij indoortrainen van meerwaarde

Het verkoelt en dan is er ook nog de zonbescherming. Maar dan moet het dus wel heel warm zijn, liefst 30 graden of warmer waarbij je moet zweten om die verkoeling te ‘activeren’.

En er is nog een heel goede toepassing van het shirt, maar dan als het buiten erg koud is, namelijk voor indoortrainen! Want eenieder die dit wel eens doet weet hoe warm je kan krijgen en hoeveel je zweet. Ruimtes zijn vaak niet goed genoeg geventileerd voor een dergelijke activiteit en er is geen rijwind. Dat klinkt dus als een perfecte situatie voor het Ultrafris shirt! Het zweten creëert ook dan die reactie en werkt verkoelend. Gebruik je een ventilator, dan wordt ook dan het effect verder versterkt. De techniek van het Ultrafris shirt is dus niet alleen nuttig tijdens hele warme dagen.

Armcoolers, ook verkoeling én bescherming

De armcoolers zijn een goede aanvulling op het shirt, maar dan voornamelijk ter bescherming tegen de zon omdat ze ook factor 50 UV bescherming bieden. Het verkoelend effect van het materiaal is een plus. Een beetje omgedraaid als bij het shirt dus, vind ik. Ze zijn wel wat kort. Dat merk ik doordat er ruimte ontstaat tussen de onderkant van de mouwen en bovenkant van de armcoolers. Vervelend gevoel en het ziet er ook niet bepaald gesoigneerd uit, om het zo maar te zeggen. Dit is al maat L en ik heb niet bijzonder lange armen. Hoger optrekken dus waardoor ze ruim boven mijn pols vallen. Een stukje langer was beter geweest denk ik.

Details

Megmeister Ultrafris Pro Jersey
Adviesprijs: € 129,95

Megmeister Ultrafris Pro Armcoolers
Adviesprijs: € 34,95

Alle info en waar te koop bij Megmeister

Conclusie

Je kan het zoveelste fietsshirt maken met een leuk design, maar je kan je ook proberen te onderscheiden door echt met iets nieuws te komen. Dit UltraFris fietsshirt draag je het voor het beste efftect direct op de huid en dan bewijst het echt zijn meerwaarde bij hoge temperaturen. Daarbij komt dan nog de UPF 50 bescherming tegen de zon die op dergelijke dagen volop aanwezig zal zijn. Heerlijk licht en zacht, en dat levert ook een minpunt op. De zakken op de rug mogen van mij meer ondersteuning bieden om je spullen goed op hun plek te houden. De armcoolers kunnen een goede aanvulling zijn op het shirt, maar dan juist meer voor de bescherming, hoewel de verkoeling absoluut een plus is. Ze zijn iets kort, maar dit staat het gebruik niet per se in de weg.

De armcoolers kosten € 34,95, het shirt € 129,95. Dat is veel geld voor een shirt en er zullen niet heel veel dagen in het jaar zijn dat hij volledig tot zijn recht komt, maar daarentegen is het ook van nut bij indoortrainen. Een shirt dat uitblinkt bij specifieke doeleinden en situaties, als het maar warm is!

Comments are closed.