Voor veel liefhebbers is een custom racefiets de kers op de taart van hun passie. Custom kan op veel verschillende manieren en met enige regelmaat komen er hier toffe projecten voorbij. Een van de fietsen die ik me nog goed kan herinneren is de Victoire Cento, die als cadeau van vader aan zoon werd gegeven. Dit Franse merk maakt ook fietsen onder de naam Distance waarbij ze stalen frames maken die iets minder custom zijn, en daardoor ook wat beter betaalbaar worden.

Distance 30

Een van de frames die ze maken is de Distance 30. Dit is de schijfrem uitvoering van de Distance 25, die is voorzien van nokken voor velgremmen. Voor de Distance 30 heb je keuze uit vijf verschillende maten en dertien kleuren. Het stalen frame heeft dus een standaard maatvoering, maar voor de afwerking heb je veel keuze.

Je kan dus kiezen uit dertien verschillende kleuren en die kunnen weer op drie verschillende manieren worden afgewerkt. Dat zijn dus al met al 39 verschillende opties! Toch een beetje custom dus. De frames kunnen worden afgewerkt in een matte, glanzende of geborstelde kleuren. Ze worden met poedercoating afgewerkt en volgens Distance zal dat zorgen voor een sterke lak en dus ook een lange levensduur van je frame.

Een frameset is verkrijgbaar in de maten XS tot XL. De details over deze maatvoeringen kan je vinden op de website, waar alle vijf de geometrie tabellen helemaal zijn uitgetekend. Het wordt samengesteld met buizen van Columbus en Dedacciai. Een frameset heeft een prijs van € 2450,- en daarbij heb je dan zelf de keuze qua kleur en afwerking. De Distance 30 is een race-georiënteerd frame en de ’30’ geeft het al aan: het heeft ruimte voor banden tot 30 mm. Het is gemaakt voor flat-mount schijfremmen en alle kabels lopen mooi binnendoor. De voorvork die bij het frame komt is van Columbus, Whiskey of Enve. Daarbij speelt de beschikbaarheid van het materiaal een grote rol.

Frameset, of een complete fiets

Distance biedt ook de mogelijkheid om een complete fiets te kopen. En net als bij de voorvork zijn ze ook qua onderdelen afhankelijk van de beschikbaarheid van onderdelen die ze op dat moment op voorraad hebben. Wat ze daarbij wel slim doen, vind ik, is dat ze een overzicht op de site publiceren van hun voorraad. Dat geldt niet alleen voor de onderdelen, maar ook voor de framesets en voorvorken. Voor een frameset is er een levertijd van ongeveer 3 maanden. Heb jij een fiets met een bepaalde afmontage voor ogen, dan kan je vrij eenvoudig op de site zien of dat ook mogelijk is. De prijs van het frame is een gegeven, maar bij een complete fiets is de verdere afmontage bepalend. Om een idee te krijgen van een complete Distance 30, hebben ze op de site een aantal prijsopties staan met verschillende afmontages. Zo zal een Distance 30 met Sram Rival AXS en Mavic Ksyrium wielen een prijskaartje hebben van € 4550,-. De fiets met Campagnolo Ekar groep, zoals hier is afgebeeld, zal qua prijs wat hoger liggen door de Campagnolo Ekar groepset en Shamal wielen.

Alle mogelijkheden, kleuren en prijsopties kan je vinden op de site van Distance.

Distance 25

Distance 35
Distance 45