Een tijdje geleden testen we het enige zadel van het Britse Brooks dat ook voor racefietsers interessant is: de Cambium. Wij reden toen met de C15, de smalle variant voorzien van een bewerkte katoenen topdek. Wij waren toen vooral te spreken over het comfort dat het zadel bood en de retro looks.

Ondertussen zijn er ook nieuwe kleurvarianten gelanceerd, maar vanaf vandaag (5 februari) is er wel een heel bijzondere variant verkrijgbaar. Brooks werkte samen met Levi’s (die op deze manier hun Commuters-fietskledinglijn onder de aandacht wil brengen) aan een bijzondere C17 versie (de iets bredere Cambium variant dus) waarbij de bovenkant voorzien is van spijkerbroekenstof, oftewel denim.

Alsof een gewone Cambium nog niet ‘groen’ genoeg was met het gebruik van vrijwel alleen maar natuurlijk materialen, deze versie gaat nog een stapje verder. Alle denim stof komt namelijk van oude kledingstukken verzameld in Los Angeles, New York en London. Hierdoor zal geen enkele Cambium C17 Limited Denim Edition (zoals ‘ie voluit heet) hetzelfde zijn. Zowel het patroon als de kleur zal per zadel licht verschillen.

Wat ons betreft is deze C17 een leuke modisch zadel dat vooral op een stadsfixie niet zal misstaan. En het goede nieuws voor de puristen: Cinelli maakt al denim stuurlint en zo kunnen we regel #8 van de Velominati gewoon trouw blijven. Er zullen maar 1000 stuks gemaakt worden en deze zijn voor € 180,- alleen te koop bij de B1866 winkel in London of online bij Brooks.

cambium-denim brooks-denim brooks-zadel-denim brooks-zadel-cambium