Er zijn fietsers die niet op Strava zitten, geen routes willen bijhouden, geen hartslag willen zien etc. etc. Deze fietsers willen gewoon de basis van een fietscomputer: Snelheid, afstand, totale afstand, tijd en de totale tijd. Wanneer je alleen dit belangrijk vindt, heb je geen zin om honderden euros uit te geven voor een fietscomputer met allerlei features waar je toch niet op zit te wachten.

Voor die groep fietsers heeft Sigma een nieuwe fietscomputer, de Pure 1. Zoals gezegd laat deze fietscomputer alleen de basisinformatie zien. Meer zit er niet op en dat zie je ook terug in de prijs: € 24,95 voor de bedrade versie (met zwarte onderkant) en € 34,95 voor de draadloze versie (met witte onderkant).

Looks
Wanneer je de fietscomputer bekijkt, ziet hij er heel goed uit. Modern en compact. Toch is het scherm groot genoeg (2,9cm x 4,5cm) waardoor je de gegevens heel makkelijk kan aflezen. De snelheid is het grootst (half scherm) de afstand en tijd staan in de onderste helft van het scherm. Aan de onderkant zit een knop waarmee je wisselt tussen de huidige gegevens en de opgeslagen gegevens.

Je monteert Sigma Pure 1 op je stuur met een bijgeleverde mount (voor de bedrade versie als de draadloze versie werkt dit hetzelfde) waarin je hem via een druk en draai systeem vastklikt. De mount zit vast met bijgeleverde rubberen bandjes. Eenmaal vastgeklikt zit het geheel ook heel erg vast. Met geen mogelijkheid trilt deze los. Vooral bij het eraf halen van de computer gaat makkelijker wanneer je de mount even vasthoud, omdat deze door de rubberen bandjes dan een beetje meebeweegt. Op de voorvork plaats je de sensor en door een magneetje aan een van je spaken krijgt de fietscomputer via de draad de informatie door. Werkt simpel. Wel de draad even goed aan de voorvork vastmaken zodat deze niet in je wiel kan komen. Monteer de draad ook niet te strak want je moet iets speling hebben om te kunnen sturen.

De draadloze versie is uiteraard iets eenvoudiger. De sensor is wat groter omdat deze iets meer techniek en een batterij heeft. Maar de magneet plaats je weer hetzelfde als de bedrade versie. Nu alleen nog de goede wielomtrek instellen, in ons geval dus 28″ en klaar.

Tijdens het fietsen is de snelheid erg nauwkeurig. Een gps fietscomputer zonder snelheidssensor wil nog wel eens in de bossen het even laten afweten. Dus dat is een bijkomend voordeel. De bedrade versie is een fractie van een seconde sneller met het doorgeven van veranderingen in de snelheid dan de draadloze versie. Verder geven ze exact de gelijke snelheid aan. Wanneer je de tellers hebt gemonteerd hoef je er daarna eigenlijk nooit meer aan te komen. Ze werken gewoon. Het enige kan zijn dat je de sensor op aan je voorvork iets verschuift wanneer je je fiets in de auto vervoerd.

Plus
+ design
+ eenvoudig en makkelijk
+ duidelijk scherm

Min
– kabel ziet er niet zo mooi uit

Conclusie
Een fietscomputer die alleen de basis informatie laat zien. Hij werkt super eenvoudig en door het grote scherm is de data goed af te lezen. Wil je GPS en hartslag, dan moet je naar andere modellen van Sigma kijken, voor die doelgroep is de Pure 1 niet gemaakt. De draad van de bedrade versie vind ik niet echt mooi zo langs je voorvork, maar daar heb je met de draadloze versie geen last van. De bedrade versie is wel een fractie sneller met het doorgeven van het signaal, maar dat valt alleen op wanneer je ze naast elkaar op het stuur hebt staan. En ik overdrijf niet als ik zeg dat ze er supergoed en clean uitzien. Complimenten aan het designteam!

via Sigma meer info

sigma-pure1-4 sigma-pure1-5 sigma-pure1-2sigma-pure1-draad sigma-pure1-draadloos

Gerelateerd