Helemaal nieuw is het niet meer, want de laatste jaren rollen er vaker fietsproducten uit de 3D printer. En omdat Silca af wilde van de klem rondom het stuur maken ze met de 3D printer houders die op je stuurnok passen. Hierdoor ziet het er volgens Silca een stuk strakker en gestroomlijnder uit. De manier van monteren hebben we vaker gezien maar naar mijn idee is het in combinatie met het 3D printen wel uniek.

Silca Mensola

De houder heet Mensola en wordt gemaakt van titanium. Het heeft ook de ‘brushed’ afwerking zoals je vaak ziet bij titanium onderdelen. Doordat het met de 3D printer wordt gemaakt is het makkelijk aan te passen op de verschillende afmetingen van de stuurpen. Standaard heeft Silca 13 verschillende mounts waarbij het verschil zit in de afstand tussen de boutjes. Er is ook een uitvoering voor een Black inc. stuurpen, waarbij deze onder de stuurpen wordt geschroefd. Mocht je een stuurpen hebben die niet in het rijtje past, kun je op aanvraag ook een custom mount laten printen.

De Mensola weegt gemiddeld 33 gram en is daarmee lichter dan aluminium houders maar wel weer zwaarder dan een kunststof houder. Het gewicht wordt mede bepaald door de afstand tussen de boutjes waardoor er in sommige gevallen meer materiaal nodig is wat natuurlijk van invloed is op het gewicht. Zwaarder dan 36 gram wordt het volgens Silca in elk geval niet. Voordeel van een titanium houder is dat deze wel vele malen sterker is. Ik had verwacht dat de houder wat zwaarder zou zijn, omdat het op de foto’s er toch uitziet als een forse mount in tegenstelling tot de vaak rankere aluminium houders. De vorm is wat dat betreft ook wel een dingetje wat mij betreft. Hij is heel mooi afgewerkt en de details van bijvoorbeeld het logo vind ik gaaf, maar het had wat mij betreft wel wat slanker en subtieler gemogen.

Garmin of Wahoo

De houder komt met een mount waarop je een Garmin of Wahoo kan monteren. Ook worden er twee titanium boutjes van 2 gram per stuk meegeleverd voor de montage. Waar ik zei dat ik de houder fors is, geldt dat ook zeker voor de prijs. Voor een Mensola houder betaal je maar liefst $ 175 en daarmee is ook de prijs best uniek te noemen.

De verschillende mounts en details kun je vinden op de website van Silca.

Tags: