Na het lezen van allerlei biografieën over wielrenners is het een leuke afwisseling om een roman te lezen met wielrennen als rode draad door het verhaal. We kregen het boek: “Van daarboven zie je de zee”  geschreven door Julen Gabiria (Schrijver en vertaler met een passie voor wielrennen).

In het kort
Het boek vertelt over het Baskenland en Toscane zo rond de eerste wereldoorlog. De precieze periode van het boek is van 1933 tot 1943. Naast alle ellende die de oorlog met zich meebrengt, blijven de mensen opkijken naar de wielrenners uit die tijd. Naast allerlei mooie passages die worden beschreven, komen er allerlei wielrenners voorbij in het verhaal. Zo ziet Roman Alberdi, omdat hij als kind moest vluchten naar Frankrijk door de Spaanse burgeroorlog, de Tour de France. En als 15 jarige stapt hij op zijn fiets zomaar het peloton in en fiets een stuk mee, zij aan zij met Gino Bartali.

“Mooi”
De belevingen worden uitgebreid opgeschreven door de schrijver. Diepgaand, dus af en toe even dagdromen over hetgeen geschreven is.  Tijdens het lezen is er ook ruimte voor een lach, vaak op onverwachte momenten. Dit boek is niet geschikt wanneer je rechttoe-rechtaan een boek over wielrennen wilt lezen. Dit boek is een Roman, diepgaand met veel mooie momenten. Daarnaast komen er allerlei renners voorbij: van Gino Bartali tot Erich Bautz en van Fede Ezquerra tot Roger Lapebie. Tip: Achterin staat een mini encyclopedie met de namen die in het boek worden gebruikt. Zodat je direct weet over wie het gaat.

Net als je over een wijn kan zeggen dat het een “mooie wijn” is, kan je over dit boek zeggen dat dit een “mooi boek” is!

Titel: Van Daarboven zie je de zee
Schrijver: Julen Gabiria
Bladzijden: 208
Uitgever: Zirimiri press
Prijs: € 17,-

WINNEN?
We mogen 2 boeken weggeven! Wat je moet doen:

– Deel dit op Facebook
– Comment hieronder waarom jij een echte boekenverslinder bent.

We trekken er morgen (16 juli) na 18:00 uur  twee winnaars uit.

boek-ziejedezee

13 Comments