Misschien wel net zo leuk als het fietsen zelf, is het sleutelen aan je fiets. Althans dat vind ik :). En als je zuinig bent op je ros, dan is een momentsleutel onmisbaar. Zeker als je een carbon racefiets hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat je dat ene schroefje te hard aandraait waardoor het carbon kapot kan gaan. Om zeker te weten dat je goed zit als het om het aantal Newtonmeters gaat, heeft Pro twee handige tools.

Pro Team Digital torque wrench

De meest uitgebreide tool is de nieuwe digitale momentsleutel. Met de Pro Team Digital momentsleutel kan je schroeven aandraaien tot 20 Nm. Daarmee is hij te gebruiken voor bijna alle schroeven, behalve bij het bracket en de crank. Hij heeft een display en met de knoppen kan je het gewenste moment instellen. Op het display kan je zien hoeveel kracht er al geleverd wordt en als je het gewenste moment bereikt geeft hij dit aan met geluid. De momentsleutel is met een bedrag rond de € 275,- niet goedkoop maar daarvoor heb je wel een nauwkeurige tool om aan je fiets te sleutelen. De momentsleutel zit in een mooi koffertje, samen met negen verschillende bitjes voor de verschillende schroefjes en boutjes aan de fiets.

Mini Torque wrench

Iets minder uitgebreid, en daardoor ideaal voor thuis, is de Mini Torque momentsleutel. Een klein en handzaam stukje gereedschap dat je kunt instellen tussen de 4 Nm en 6 Nm. Daarmee kan je veel schroefjes en boutjes aan je fiets met het juiste moment aandraaien. Bijvoorbeeld de zadelpen-klem van je carbon zadelpen, je carbon stuur en de stuurpen rondom de carbon vorkbuis. De mini momentsleutel is in te stellen op 4, 5 of 6 Nm en je voelt een klik als je dit moment hebt bereikt. Het handvat is hol en deze ruimte wordt gebruikt om de zes bitjes in te bewaren. Deze worden met een magneet op z’n plek gehouden en de bitjes zijn voor de meest gangbare schroefjes en boutjes van je fiets. De Mini Torque wrench kost zo’n € 70,- en is verkrijgbaar bij de Shimano en Pro dealers.

Meer info via Pro Bikegear