Sinds de verandering van de regels zijn er al een behoorlijk aantal renners geweest die het werelduurrecord bij de mannen hebben verbeterd. Op dit moment is Bradley Wiggins de houder van het werelduurrecord bij de mannen. De verandering van de regels geldt niet alleen voor de mannen, maar ook bij de vrouwen is hierdoor de strijd om het werelduurrecord weer losgebarsten. En met succes!

Afgelopen weekend, terwijl de meeste wielerliefhebbers de Vuelta keken, reed Molly Shaffer Van Houweling (Amerikaanse) naar een indrukwekkende 46.274 kilometer. Molly Shaffer Van Houweling is vijf-voudig wereldkampioen bij de dames amateurs. Met haar poging reed ze het twaalf jaar oude record van ‘onze’ Leontien uit de boeken en daarmee is Nederland helaas een record armer. Leontien van Moorsel reed in 2003 het record op de baan in Mexico stad. Haar record stond op 46.065 km/h. Dit was nog volgens de oude reglementen en gebeurde dus op een fiets zonder aerodynamische houding. Tussen van Moorsel en het nieuwe record van Shaffer Van Houweling is er nog een aanval geweest van Sarah Storey, maar zij strandde op een kleine kilometer van van Moorsel.

Wie weet gaat Ellen van Dijk nog een gooi doen naar dit record!? Wellicht dat Nederland dan weer het record in handen krijgt.

Bekijk hier een samenvatting van de race van Molly Shaffer Van Houweling: