De UCI heeft in het reglement een duidelijke regel over het gewicht van een fiets. In het kader van veiligheid en stevigheid moet elke fiets in koers minimaal 6,8 kg zijn. Deze regel is al vaker een punt van discussie geweest, omdat het voor de fabrikanten geen kunst meer is om een racefiets te maken die een stuk minder weegt en ook nog veilig en stevig is. Met name in bergetappes kan hier behoorlijk wat voordeel uitgehaald worden. Een mooi voorbeeld dat het vele male minder kan qua gewicht is de Tifosi Mons.

Het uit Engeland afkomstige Tifosi claimt de lichtste productie fiets ter wereld te hebben. In de range van 2018 bieden zij een 4,6 kg zware (of lichte) fiets aan. Ongeveer een jaar geleden schreven we nog over de VIAL Evo van AX-Lightness. Een racefiets met een gewicht van 4,8 kg, waar Tifosi nu dus onder duikt met de 4,6 kg wegende Mons. Het frame van de Tifosi Mons weegt 780 gram, en de voorvork 280 gram. Een compleet en gelakte frameset, inclusief voorvork dus, weegt 1,06 kg. Dat is eigenlijk niet veel lichter dan de framesets van de grote merken die we tijdens wedstrijden veel voorbij zien komen. De besparing van het gewicht van deze fiets zit ‘m in de onderdelen die gebruikt zijn. Een mechanische Campagnolo Super Record groepset is qua gewicht ook niet direct spectaculair te noemen. De THM Clavicula crankset is dat wel. Zeker in combinatie met de Fibrelight Components kettingbladen, die op de THM Clavicula zijn gemonteerd, is dit een behoorlijke gewichtsbesparing. De remklauwen zijn van EE Cycleworks, die slechts 169 gram wegen.

Waar we in het begin de AX-Lightness fiets al even noemden, is dat merk ook verantwoordelijk voor een aantal lichte onderdelen op de Tifosi Mons. Stuur, stuurpen, zadel en zadelpen zijn allemaal afkomstig van de Duitse leverancier. Dit geldt ook voor de wielen. Een set AX-Lightness ultra 25T tubular wielset met een gewicht (zonder casette) van 790(!) gram.

Als we de losse frames van de Tifosi Mons en de AX-Lightness VIAL vergelijken, is de Tifosi zelfs 200 gram zwaarder. Toch is uiteindelijk de complete fiets van Tifosi het lichtst. Een verschil van 200 gram.  Het enige verschil tussen de fietsen, naast het frame, is de keuze voor groepset, remmen en crankset. Met deze drie onderdelen weet Tifosi een flink aantal gram te besparen ten opzichte van een complete SRAM red eTap groep die op de VIAL zat. Overigens heeft de Tifosi Mons een gewichtslimiet van 109 kg en daarmee lijken ze aan te tonen dat een lichte fiets niet inboet aan stevigheid. De prijs voor de complete fiets is £ 8.999,99.

via Tifosi