Baum! Wanneer dat gezegd wordt beginnen we hier op de redactie al te watertanden. De custom-made titanium en stalen racefietsen uit Australie zijn een lust voor het oog. En eerlijk is eerlijk, het heeft bij mij wat langer geduurd voordat ik de schoonheid ook echt ging waarderen. Maar ook ik ben inmiddels om. 

Mede verantwoordelijk voor de groei van mijn liefde is het zien van de foto’s van de nieuwste Baum fiets. In het assortiment van 2014 staat nl. een cyclocrosser; de Baum Turanti. (Eerder hadden we al foto’s van de Turanti in de bekende Gulf kleuren) Een superstrak frame met de typerende uitstraling van een Baum en een kleurstelling die naar mijn idee moeilijk te overtreffen is (al is dat natuurlijk persoonlijk). Zet daar een meer dan goede wielset in, en monteer ‘m af met de nieuwste Sram groep met hydraulische schijfremmen en het plaatje is compleet!
Dat de fietsen kwalitatief erg goed zijn bleek eerder uit de test van de Baum Coretto. En de wielen van Enve en de groep van Sram hoeven zich natuurlijk al niet meer te bewijzen. Enige waar ik nog wel nieuwsgierig naar ben is het hydraulische remsysteem, maar dat doet niets af aan deze schitterende fiets.

Technisch gezien is deze fiets dus perfect, al zal een wedstrijdrijder wat minder vrolijk worden van het remsysteem. Simpelweg te zwaar waardoor een fiets lastiger te tillen is. Daarbij is de kunst van het crossen om zo min mogelijk de rem te gebruiken, al vereist dat wel de nodige techniek. Misschien een tip voor de makers van het frame; een v-brake/cantilever variant. Al is de fiets misschien wel te mooi om wedstrijden mee te rijden……

baum-turanti3 baum-turanti2 baum-turanti-schijf2 baum-turanti-schijf