De belangrijkste functie van de helm is het beschermen bij een val. Maar naast deze bescherming biedt de Sena R1 helm nog veel meer mogelijkheden. Helemaal nieuw is het niet, maar de Sena R1 Smart helm heeft een aantal functies die we nog niet eerder zagen bij een ‘smart helm’.

Microfoon en luidsprekers
De Sena R1 is een aerodynamisch vormgegeven helm die verkrijgbaar is in twee varianten. Met of zonder MIPS. Qua kleur heb je keuze uit oranje, blauw of zwart. Aan de binnenkant van de helm zit een verwijderbare padding en de schaal van de helm is uitgerust met een microfoon en luidsprekers. De microfoon zit ter hoogte van je voorhoofd en de twee luidsprekers zijn boven je oren geplaatst. Deze koppel je aan je telefoon met behulp van Bluetooth zodat je er onder andere mee kan bellen of muziek mee kan luisteren.

Sena App
Aan de achterkant van de helm zitten een aantal knoppen waarmee je de helm kan bedienen. Daarnaast is er ook een app voor je telefoon om verschillende instellingen van de helm te regelen. Je kan bijvoorbeeld muziek luisteren via vooraf ingestelde FM-zenders. Muziek luisteren moet volgens Sena kunnen mits je niet je gehoor afsluit door bijvoorbeeld oordopjes. Hier ben ik het wel mee eens, al moet het niet zo hard staan dat mensen kunnen ‘meegenieten’ van je muziek.

Meer positief ben ik dan over de intercom functie, waarbij je met behulp van Bluetooth, vier helmen aan elkaar kan koppelen. Ga je voor een groepsrit kan je op deze manier met elkaar communiceren, ook als je niet naast elkaar fietst. Het bereik hiervan is ongeveer 900 meter. Gebruik je de telefoon als navigatie dan kunnen gesproken opdrachten ook via de helm worden doorgegeven. De helm werkt in dat geval als een Bluetooth speaker die alle voice-commando’s afspeelt die je navigatie app aangeeft.

Gewicht
De helm weegt 380 gram en dat is vrij fors voor een helm. Dit zal hoogstwaarschijnlijk komen door de van de extra’s en accu. Opladen van de accu duurt ongeveer 3,5 uur en dan kan je er 12 uur mee op pad. Opladen gaat via de meegeleverde USB-kabel. De Sena R1 helm kost € 259,-.

Meer info via Sena

Tags: