Apple Watch with Strava app

Als Apple iets nieuws heeft krijgt dat altijd nét iets meer aandacht. Zo ook met de Apple Watch die deze week gepresenteerd werd. De zogenaamde smart watches zijn al veel langer op de markt, met name voor Android, maar dan nu ook van de hand de Californische firma.

Wat betreft vormgeving blijft er, zoals bijna altijd bij hun producten, weinig te wensen over. Het ziet er toch wel weer erg goed uit. Het gadget gehalte is wel erg hoog bij de Apple Watch. De tijd houdt je waarschijnlijk al bij via je normale polshorloge, en anders gebruik je wel telefoon daarvoor. Of voor foto’s, muziek, bellen, appen, etc, etc. Toch heeft de Apple Watch een paar aardige features die voor sporters, en ook fietsers, interessant kunnen zijn, wat men ook bij Strava niet onopgemerkt is gebleven, die er meteen een aangepast app voor ontwikkeld hebben.

Eigenlijk is het een soort mini-iPhone voor om je pols. Het heeft een touchscreen, kan trillen, je kan er apps op installeren en door  de ingebouwde speakers en microfoon kan je er ook gesprekken mee voeren. Nu kan je pas écht Michael Knight (u weet wel) goed nadoen. Meeste interessant voor sporter is de ingebouwde hartslagmeter aan de onderkant van het horloge. Ook niet nieuw, maar het zit er wel op.

Ook voor het fietsen kan het apparaat van pas komen. Je telefoon kan je ergens opbergen, alle info heb je nu op je horloge. Het kan d.m.v. trillen, of tikjes laten weten dat er iets is. Strava wil met hun bijvoorbeeld ook aangeven wanneer je een gemarkeerd segment nadert en meteen een uitslag geven als je het segment gefietst hebt. Het is ook mogelijk om er kaarten op te gebruiken. Dan denk ik niet meteen aan point-to-point navigatie, maar het is wel handig als je je route erop hebt staan en makkelijk kan checken of je nog goed zit. Wat bij je telefoon ook een probleem kan zijn, is bij de Apple Watch ook zo; de accuduur. Bij normaal gebruik moet hij 18 uur mee kunnen gaan. Op zich lang genoeg, maar toch jammer als je niet makkelijk kan bijladen. Je wilt hem tenslotte niet elke keer aan de lader hangen, wat bij je telefoon weer minder een probleem is. Het laden gaat overigens wel draadloos, via inductie. Het zijn allemaal geen echte game changers, maar wel leuke toevoegingen, en dus met een heel hoog gadget gehalte.

Het horloge is spatwaterdicht. Wat regen en even douchen zou moeten kunnen dus, maar triatleten moeten op zoek naar iets anders. Het komt in drie uitvoeringen (waaronder de hieronder getoonde Sport, met lichtgewicht aluminium en siliconen bandje) met prijzen van EUR 399 tot heel erg veel (EUR 10.000+). Oh, als je de Sport hebt gekocht, maar je wilt er toch zo’n mooie stalen schakelband bij, dan kan dat. Alleen is die schakelband wel duurder dan het horloge zelf; EUR 499. Het blijft wel Apple natuurlijk he.

apple-watch-blauw-achterkant

apple-watch-wit-achterkantapple-watch-stijl-3 apple-watch-stijl-2