Met de alsmaar stijgende populariteit van indoor-trainen zien we ook steeds meer nieuwe trainers op de markt komen waarbij de techniek niet stil staat. BKools nieuwste trainer is er zoeen.

En natuurlijk springt de Smart Air er in de eerste plaats al uit vanwege zijn uiterlijk. Waar bij de meeste trainers alles dichtbij de grond zit lijkt het grootste van de Smart Air bijna te bungelen aan de ronde arm. Nu zit het allemaal heel goed vast, maar van dat bungelen was toch niet helemaal gelogen.

Een van de bijzonderheden aan deze trainer is namelijk dat hij tot 6 graden naar rechts en links kan bewegen. Daarmee willen ze de fietsen op de trainer zo realistisch mogelijk maken. En het klinkt ook wel logisch want als je buiten fietsen en zet flink aan beweegt je fiets ook zijwaarts. Dit hebben we alleen nog bij de trainers van Kinetic gezien, maar nog niet bij de ‘bekende’ merken.

De Smart Air is wat je noemt een direct drive trainer. Dat wil zeggen dat je achterwiel uit je fiets moet en die vervolgens op de trainer plaatst. De trainer moet geschikt zijn voor gebruik met zowel snelspanners als steekassen en is mede dankzij Bluetooth and ANT+ te gebruiken met zowel BKools eigen trainingssoftware als die van derden.

Een ander punt waardoor de Smart Air opvalt is het maximaal vermogen dat maar liefst 3.000 Watt is en waarmee ze klimmen tot wel 25% kunnen nabootsen. De toptrainers van Wahoo en Tacx blijven ‘haken’ bij 2.200 Watt dus dit is wel een groot verschil. We vragen ons alleen wel af wanneer we tijdens het trainen dergelijke prestaties van een indoortrainer nodig gaan hebben.

Ook zou de trainer zeer stil moeten zijn met slechts 41db bij een snelheid van 35 km/u. Dat lijkt op papier in ieder geval stiller te zijn dan de meeste andere trainers. Ook zou de trainer traagheid moeten kunnen simuleren dat zou moeten bijdragen aan realistischere afdalingen.

Duidelijk is dat de BKool op meerdere vlakken bijzonder is. De trainer zal in de loop van het jaar beschikbaar komen met een adviesprijs die waarschijnlijk rond de € 1.100,- zal liggen.

Via BKool