Geen enkele wielrenner kan zonder een pomp, dat is een feit. Zowel onderweg als in de schuur is hij onmisbaar. De Topeak JoeBlow Sport III is een opvallend gele vloerpomp voor thuis. Topeak heeft een grote range aan fietspompen die allen de naam JoeBlow dragen. Wij kregen de Topeak JoeBlow Sport III opgestuurd. De derde uit de JoeBlow Sport serie.

De pomp heeft zoals gezegd een opvallend gele kleur. De barometer en de buis van de pomp zijn geel en de overige onderdelen zijn zwart. De kleuren zoals we van Topeak gewend zijn. Aan de zijkant van de buis staat het logo van Topeak en het type van de pomp: JoeBlow Sport. Bovenaan de buis zit een klem voor de luchtslang en als laatste is er het handvat dat ergonomisch gevormd is. Een van de belangrijkste onderdelen van de pomp is de kop aan het eind van de luchtslang. Bij de Topeak JoeBlow Sport III is dat de vernieuwde Twinhead. De Hammer Type Twinhead, zoals Topeak deze noemt, heeft twee kanten voor drie verschillende type ventielen. Presta en Dunlop ventielen gaan aan de ene kant en een Schrader (mountainbike) past op het andere uiteinde. Aan de zijkant van de kop zit een hevel die je om moet halen om de kop op het ventiel te klemmen. De barometer geeft de druk in bar en PSI aan. Met deze pomp kan je tot maximaal 11 bar/160PSI in de banden pompen.

Pompen maar
Voor elke rit check ik even de bandenspanning en regelmatig pomp ik de band een beetje bij. Nu is het niet dat ik dagelijks de pomp nodig heb, maar wekelijks toch zeker. Ik ben een redelijke pietlut als het aankomt op bandenspanning dus een pomp zonder barometer zal je niet in mijn schuur vinden. In dit geval pomp ik de band bij tot zeven bar. Als ik de JoeBlow neerzet merk ik direct dat deze erg stabiel en stevig staat dankzij de grote voet. Nu bedenk ik me vaak dat ik de bandenspanning moet checken als ik mijn wielerschoenen al aan heb. Met de hak van mijn wielerschoen kan ik de pomp goed op de plek houden. Waar ik bij andere pompen hier wat meer moeite mee heb door een smaller oppervlak dat op de grond staat, gaat dit bij de JoeBlow prima.

Het aansluiten van de Hammer Type kop gaat vlot en het omzetten van de hevel kost geen moeite. Je voelt een soort klik wanneer de kop vastzit. Als je klaar bent met pompen is de hevel eenvoudig terug te halen zonder dat deze los schiet. Het handvat is erg prettig en ligt lekker in de hand. Zeker wanneer je wat meer kracht moet uitoefenen als je de band harder wilt oppompen is dit wel prettig. Geen vervelende drukpunten in je handpalmen van het pompen. De barometer is erg constant en geeft duidelijk de druk in de band weer. De Hammer Type kop kop sluit mooi aan om het ventiel, zodat er geen lucht kan ontsnappen. Ondanks de goede afsluiting van de kop, zit deze niet enorm strak en krijg je deze gemakkelijk weer van het ventiel af. Om tot een bandenspanning van zeven bar te komen heb ik zesendertig slagen nodig. Dit is in vergelijk met andere pompen geen gek aantal. Voordat je de pomp wegzet kan je de slang netjes in de daarvoor bestemde openingen vastzetten.

Specificaties
Topeak JoeBlow Sport III vloerpomp met Hammer Type Twinhead
Maximale druk: 11 bar/ 160 PSI
Prijs: € 39,95

 

Conclusie
De Topeak JoeBlow Sport III is een erg prettige vloerpomp. De grote voet zorgt voor een stevige basis die je ook met de hak van je wielerschoen nog goed op de plek kan houden. De slimme Hammer Type Twinhead kop sluit erg mooi aan waardoor er geen lucht kan ontsnappen. Erg handig dat je meerdere ventielen kan aansluiten met dezelfde pompkop. De hevel die je over moet halen om de kop op het ventiel te klemmen voelt erg stevig en gaat makkelijk open en dicht. Het handvat is een van de redenen waarom ik de laatste tijd elke keer de Topeak JoeBlow pak als er een band moet worden opgepompt. Deze ligt erg prettig in de hand en het handvat is zo gevormd dat de druk die je met de handen uitoefent goed wordt verdeeld. Alles bij elkaar dus een goede solide pomp die dankzij de veelzijdige pompkop ook nog breed inzetbaar is.

Via Topeak

 

 

 

Gerelateerd