Ga je voor een lange rit dan is het altijd verstandig om goed over je eten na te denken. Dat geldt voor aanvang van de rit, maar ook tijdens het rijden. Je lichaam heeft brandstof nodig en als de tank leeg is moet je dat weer aanvullen. Dat kan je uiteraard proberen met zelfgemaakt voedsel, maar producten zoals die van Zipvit worden hier speciaal voor ontwikkeld. We hebben een paar van hun producten, die typisch geschikt zijn voor ons fietsers, geprobeerd.

Zipvit 1 ZV1 Energy Drink Elite
Een zekerheid bij lange tochten is dat je energie op peil moet houden en vocht tot je moet nemen. Dat laatste doe je bij voorkeur met een sportdrank omdat je dan naast het water ook meteen koolhydraten tot je kan nemen. De drank koop je over het algemeen in poedervorm. Je doet dan 1 of 2 scheppen daarvan bij je bidon met water, even goed schudden en het is klaar voor gebruik. Zipvit’s sportdrank, ZV1 Energy Drink Elite, is een energydrink, gericht op gebruik tijdens de inspanning. Het bevat een relatief hoge concentratie aan koolhydraten welke zijn samengesteld uit minarelen en electrolyten. Zelf geven ze aan dat ze dit hebben gedaan om het verlies van onder meer electrolyten door zweten te compenseren, op zichzelf een logische redenatie. De samenstellingen van sportdranken van verschillende merken lopen sterk uiteen. Zo heeft de één veel meer suiker dan de ander, wel of geen proteïnen en meer verschillen in ingrediënten. Het is moeilijk om precies vast te stellen op welke sportdrank je lichaam het beste reageert en presteert. Dat moet je meten op het lichaam zelf en daar hebben wij niet de middelen voor. Wat we wel kunnen doen is het gebruiken en onze ervaring delen. Dus bij deze!

Sportdranken zijn vaak wat zoetig. Dat is dan lekker denk je misschien, maar als je 6 uur met een toertocht bezig bent gaat dat je wel tegenstaan op een gegeven moment. Daarbij is niet elke maag daartegen bestand. De drank van Zipvit is licht zoetig, eigenlijk zacht van smaak. We hadden de Lemon versie en die is lekker. Het mengt makkelijk met het water en drinkt lekker weg, ook na meerdere bidons. Het praktische aan sportdrank is dat je makkelijk koolhydraten tot je kan nemen en als je om de zoveel tijd een slok neemt kan je de inname mooi verdelen. Voor zover we het konden beoordelen heeft de Zipvit drank zijn werk goed gedaan. Dat uitte zich onder meer in het feit dat het goed te drinken bleef en dat het in combinatie met vaste voeding voldoende brandstof leverde. Wat wij wel een prettige gedachte vinden is dat Zipvit leunt op wetenschappelijk onderzoek en altijd natuurlijke smaakmakers gebruikt.

Naast Lemon ook verkrijgbaar in Orange en Fruit Punch.

Adviesprijs: EUR 29,50

Conclusie
Een lekkere, lichtzoetige drank die je lang kan blijven drinken zonder dat ik last van mijn maag kreeg.

ZIPVIT-3

Zipvit 8 ZV8 Energy Bar
Energierepen zijn naast sportdranken waarschijnlijk de meest gebruikte specifieke sportvoeding. Je neemt ze makkelijk mee en zitten vol brandstof voor je lichaam. Maar ook bij repen zijn er grote verschillen. Naast de samenstelling zit dat bijvoorbeeld ook in de grootte. Kleine repen nemen weinig ruimte in, maar bevatten over het algemeen ook minder energie. Een andere belangrijke eigenschap is de verpakking. Die moet je eigenlijk altijd met één hand open kunnen maken als je het plastic tussen je tanden houdt. En je moet de reep natuurlijk ook enigszins lekker vinden en goed op te eten zijn.

De Zipvit 8 Energy Bar scoort op alle vlakken eigenlijk heel erg goed. De samenstelling ziet er goed uit met veel koolhydraten, weinig vet en wat proteïnen. De grootte is met 55 gram prima. Niet te klein dus genoeg energie en niet te groot om in één keer op te eten. Eén reep levert je iets meer dan 200 kilocalorieën met een kleine 40 gram koolhydraten. Over het algemeen wordt aangenomen dat het menselijk lichaam niet meer dan 55 a 60 koolhydraten per uur kan verwerken dus als je elk uur reep neemt en aanvult met onder meer sportdrank kom je al een heel eind. De reep is een beetje chewy, waarmee ik wil zeggen dat niet snel breekt of brokkelt waardoor de reep tijdens het eten een geheel blijft. De Yoghurt Apricot Peach variant die we geprobeerd hebben is echt heel lekker. Je zou er bijna nog een achteraan opeten, maar dat is natuurlijk niet het idee. De buitenkant is een dun yoghurtlaagje en de abrikoos/perzik vulling is niet droog, maar het heeft een beetje een natte structuur en is daarmee heel smakelijk en makkelijk te eten en door te slikken. Tenslotte scheur je de verpakking met één hand en tussen je tanden zo open.

Wij hadden dus de Yoghurt Abrikoos Perzik variant, maar hij is er ook in andere smaken, met of zonder (yoghurt) laagje.

Adviesprijs: Eur 2,25

Conclusie
Een heel lekkere en goed te eten reep in een makkelijk te openen verpakking. Super!

ZIPVIT-6

Zipvit 7 ZV7 Energy Gel
Een veelgebruikte aanvulling op de drank en repen zijn gels. Ze bevatten vaak veel koolhydraten die snel opgenomen worden. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je wat extra energie nodig hebt omdat je weet dat er een zwaar stuk aankomt of zoiets dergelijks, maar kan ook als alternatief voor een reep. De Zipvit ZV7 Energy Gel oogt vrij groot voor een ‘gelletje’ en is eigenlijk net zo groot als een reep en zelfs bijna 30 gram zwaarder. Eén verpakking van 60ml bevat maar liefst 51 gram koolhydraten. Dat is veel als je het gaat vergelijken met de meeste gels van andere merken. Dat hoeft geen probleem te zijn, je kan het immers zo doorslikken, maar niet iedereen vindt dat fijn. De gel is echter wel erg prettig. De Orange Boost smaakt zeker naar sinaasappel, maar het blijft redelijk vlak en dat is prettig. Ook met de viscositeit zit het goed, niet heel dun, maar ook niet zo dik dat je er persé nog een slok drinken achteraan moet nemen om het weg te spoelen. Wat wel tegenvalt aan de gel is dat deze moeilijk open te krijgen is. De verpakking is te glad om met bezwete handen open te trekken en zo stevig dat je echt hard op het lipje moet bijten om hem met één hand open te scheuren.

Wij hadden de heerlijke Orange Boost, maar hij is er ook in Kiwi, Blackcurrent, Rabarber en Bakewell Tart.

Adviesprijs: EUR 2,55

Conclusie
Ondanks de vrij grote portie is de gel toch echt een aanrader. Hij smaakt heel goed, je eet het makkelijk weg en bevat veel koolhydraten. Minpunt is wel dat de verpakking moeilijk open te krijgen is, dat heb je liever niet als je aan het klimmen bent bijvoorbeeld.

ZIPVIT-4 ZIPVIT-5