In de maand december wordt er veel teruggekeken op het afgelopen jaar. Naar mijn idee worden er elk jaar meer ‘lijstjes’ gepubliceerd waarin we terugkijken op gebeurtenissen van afgelopen jaar. Maar met de onderstaande lijstjes kijken we al vast vooruit naar volgend jaar: de lijstjes met ploegen die van de UCI een WorldTour of ProTour licentie hebben gekregen!

Women’s WorldTour
Door de groei en professionalisering van het vrouwenwielrennen is er voor 2020 een primeur. De UCI heeft zeven ploegen de Women’s WorldTour licentie gegeven. In totaal zijn er acht WorldTour plekken beschikbaar. Hiermee hebben de ploegen het recht om aan alle WorldTour wedstrijden van de kalender mee te doen. De licenties die zijn uitgereikt zijn geldig voor een periode van drie jaar en dat is tot 2023.

De lijst met ploegen met een Women’s WorldTour licentie:
– Alé BTC Ljubljana (ALE)
– Canyon // SRAM Racing (CSR)
– CCC – LIV (CCC)
– FDJ Nouvelle – Aquitaine Futuroscope (FDJ)
– Mitchelton – Scott (MTS)
– Movistar Team Women (MOV)
– Team Sunweb (SUN)
– TREK – Segafredo (TFS)

Als je naar het lijstje kijkt is er een succesvolle ploegen die op dit moment ontbreekt. Boels – Dolmans, met o.a. Anna van der Breggen en Chantal Blaak, ontbreekt in het lijstje. Vanwege het stoppen van beide hoofdsponsoren hebben zij geen aanvraag gedaan. De ploeg zal blijven bestaan, maar kan op dit moment niet voldoen aan de vereiste garanties die gelden voor de licentie. Wellicht dat daar in de toekomst, als er nieuwe hoofdsponsoren zijn gevonden, verandering in gaat komen.

WorldTour
Voor de mannen bestaat de WorldTour sinds 2011. De licenties die nu door de UCI zijn toegekend gelden voor 2020 tot 2022. Het komend seizoen zal je in elk geval onderstaande ploegen aan de start zien staan van alle WorldTour wedstrijden. Daarbij zijn er ten opzichte van afgelopen seizoen een aantal wijzigingen door wisselende sponsoren en het wegvallen van bijvoorbeeld team Katusha. Hun licentie wordt overgenomen door Israel Cycling Academy.

– AG2R La Mondiale (ALM)
Astana Pro Team (AST)
Bahrein – McLaren (TBM)
– Bora – Hansgrohe (BOH)
– CCC Team (CCC)
– Cofidis (COF)
– Deceuninck – Quick – Step (DQT)
– EF Education First (EF1)
– Groupama – FDJ (GFC)
– Israel Cycling Academy (ICA)
– Lotto Soudal (LTS)
– Mitchelton – Scott (MTS)
– Movistar Team (MOV)
– NTT Pro Cycling Team (NTT)
– Team Ineos (INS)
– Team Jumbo – Visma (TJV)
– Team Sunweb (SUN)
– TREK – Segafredo (TFS)
– UAE Team – Emirates (UAD)

ProTeam
Een stapje lager dan de WorldTour zijn de teams met een ProTeam licentie. Ook hiervoor heeft de UCI de licenties uitgedeeld. Hieronder het lijstje van ploegen met een ProTeam licentie voor 2020. Arkea – Samsic met de nieuw aangetrokken renners Quintana, Bouhanni en hun nieuwe fietssponsor Canyon hebben de slag om de WorldTour licentie dus niet gewonnen.

– Androni Giocattoli – Sidermec (ANS)
– Bardiani CSF Faizane’ (BCF)
– B&B Hotels – Vital Concept (VCB)
– Burgos – BH (BBH)
– Caja Rural – Seguros RGA (CJR)
– Circus – Wanty Gobert (CWG)
– Corendon (COC)
– Fundacion – Orbea (FOR)
– Gazprom – Rusvelo (GAZ)
– Nippo Delko Provence (NDP)
– Rally Cycling (RLY)
– Riwal Readynez Cycling Team (RIW)
– Sport Vlaanderen – Baloise (SVB)
– Team Arkea – Samsic (ARK)
– Team Novo Nordisk (TNN)
– Total Direct Energie (TDE)
– Uno – X Norwegian Development Team (UXT)
– Vino Zabu’ KTM (nog niet bekend)

De gegevens van Team Bingoal – WB liggen op dit moment ter goedkeuring bij de licentiecommissie van de UCI.

ProContinental wordt ProTeam
Vanaf 2020 wordt de naam van het voormalige ProContinentale circuit gewijzigd naar ProTeam. Team Total Direct Energie was in 2019 het beste ProContinentale team op de ranglijst. Deze prestatie levert ze een uitnodiging op voor alle WorldTour wedstrijden van 2020. Overigens heeft het team al laten weten de uitnodiging voor de Giro d’Italia te laten schieten. De teammanager geeft aan dat ze te weinig renners en personeel hebben om de gehele WorldTour kalender af te werken. Het tweede ProContinental team op deze ranglijst, Team Circus – Wanty Gobert, krijgt een uitnodiging voor alle WorldTour klassiekers van 2020.

Via UCI