Het doel van iedere bidonhouder is om je bidon te vervoeren op de fiets. En toch bestaan er veel verschillende soorten bidonhouders. Iedere fabrikant heeft wel een idee wat de beste vorm is. Die vorm moet licht, voldoende grip op de bidon hebben en als het even kan er ook nog goed uitzien. SKS stuurde ons twee bidonhouders op, uit hun (ruime) assortiment van bidonhouders. De Pure en Dual. Beide van carbon, maar beide toch weer heel anders. De Pure richt zich op het behalen van het laagste gewicht, en de Dual heeft als feature gerecycled carbon uit de autoindustrie.

SKS Pure
Als eerste de Pure. Als je naar de Pure kijkt, zie je gelijk dat het een lichtgewicht model is. De achterkant van de bidonhouder, waar de gaatjes voor de bevestiging, wordt in het midden onderbroken. Het zijn haast twee losse delen die alleen met de armen die zich rond de bidon vouwen bij elkaar worden gehouden. Pak je de bidonhouder op, dan weet je het zeker: dit is licht. Op papier moet de bidonhouder 19 gram wegen. Toen wij hem wogen twijfelde de weegschaal even tussen 19 en 20, maar uiteindelijk bleef hij toch op 20 gram staan. Nog altijd erg licht.

De bidonhouder ziet er met zijn glanzend zwart op mat zwart erg strak uit. Het logo valt bijna niet op. De bidonhouder wat flex als je hem in je handen houdt. Iets wat snel verdwijnt als je de bidonhouder op je fiets monteert. Een bidon in de houder schuiven gaat ondanks de mindere flexibiliteit toch goed. Eenmaal op zijn plek zit de bidon goed vast. En dat zonder iets van een rubbertje of gripmateriaal. De vorm van de bidonhouder zelf vouwt zich mooi rond de bidonhouder en dat is voldoende. Hij wordt door een klein randje bovenaan op zijn plaats gehouden.

SKS Pure bidonhouder
Gemeten gewicht: 20 gram
Adviesprijs: € 44,99
Meer info bij SKS

SKS Dual
Dan de Dual, die wel wat lijkt op de Pure. Ook een glanzen zwart op mat zwart alleen als je ze naast elkaar houdt dan is deze Dual er heel donker grijs uit. Met wat ‘extra’ materiaal t.o.v. de Pure aan de achterkant en bij de armen ziet de Dual er toch voller uit. Het materiaal komt zoals eerder gezegd van gerecycled carbon uit de autoindustrie. Niet alleen, want er wordt polyamide aan toegevoegd. Een materiaal dat de klappen goed kan opvangen. Het uiteindelijke materiaal heet polycarbon en is licht door het carbon en sterk door de polyamide. Als je de bidonhouder in je hand neemt, voel je dat ook deze licht is. Maar zeker niet zo licht als de Pure. Met 28 gram is het uiteindelijke verschil maar 8 gram. Maar toch is het te voelen wanneer je ze in je handen hebt. Op de fiets merk je dat verschil natuurlijk niet, maar daar zullen weightweenies anders over denken. Wat je ook voelt, is dat de bidonhouder erg stevig aanvoelt. De achterkant loopt helemaal door en de armen die zich rond de bidonhouder vormen worden versterkt met een extra tussenarmpje. Als je wat trekt en duwt aan de bidonhouder voel je dat hij veel kan hebben.

Net als bij de Pure zit er geen rubber of ander materiaal met grip dat de bidon op zijn plek zou moeten houden. Maar ook hier gaat het met de vorm goed. We hebben verschillende merken bidons geprobeerd en alleen de Elite bidon zit niet helemaal zoals het hoort doordat het bovenste lipje dat de bidon zekert iets meer uitsteekt dan de inkeping van de bidon. Hierdoor komt deze bidon iets naar voren en stuit hij onderop niet helemaal op het lipje. Maar verliezen zit er niet in, want hij zit goed vast door de strakke pasvorm. Voor alle andere bidons past het als gegoten. Ook het er uitpakken van de bidon gaat makkelijk. Iets makkelijker dan bij de Pure, ondanks dat het bovenste lipje meer uitsteekt. Het heeft met de vorm te maken. Het bovenste lipje van de Pure loopt rond mee en die van de Dual is schuin. De ronde vorm blijft zich daardoor langer vasthouden aan de bidon.

SKS Dual Bidonhouder
Gemeten gewicht: 28 gram
Adviesprijs: € 24,99
Meer info bij SKS

Conclusie
Zo zie je maar weer dat twee bidonhouders toch op een aantal punten weer flink verschillen. De Pure wint het op het gebied van een laag gewicht en ziet er wat mij betreft iets chiquer uit, maar daar leg je wel € 20,- extra voor neer. Naast een laag gewicht, heeft de Pure ook het slankste uiterlijk. De Dual voelt duidelijk steviger aan. Functioneel werken ze beide waarvoor ze gemaakt zijn. Ze houden de bidon op z’n plek. Beide hebben zo hun voors (en eigenlijk geen tegens) en een keuze is dus nog niet zo snel gemaakt.