Met de ondertitel “Wielrennen als lifestyle” is deze zomer het boek “Alleen maar een fiets” door Kees de Jong gepresenteerd. Volgens de aankondiging een boek voor de hipsterman, de poetser, de windhapper en de stoemper. Wij waren benieuwd en hebben het boek gelezen.

Dit boek gaat niet over hoe je sneller wordt als wielrenner. Ook worden er geen trainingsschema’s besproken. Dit boek gaat vooral over allerlei facetten van het wielrennen en alles wat daar weer bij hoort. Het boek is ingedeeld in verschillende onderdelen zoals fietsen, wedstrijden, esthetiek of materiaal, om er een paar te noemen. Daarbinnen worden de verschillende subonderwerpen besproken, je kan het zo gek niet bedenken. Vooral de beleving aangevuld met leuke feitjes en weetjes. Neem als voorbeeld het strandracen. Dat wordt vermakelijk door Kees de Jong beschreven zodat je ook echt een goed idee krijgt over het hoe en wat. Het stuk wordt aangevuld met een kort interview met Thijs Zonneveld waar het strandracen ook weer voorbij komt. Dat is maar een voorbeeldje. Zo worden veel ervaringen van Kees aangevuld met korte interviews van onder andere Laurens ten Dam, Karsten Kroon, Thomas Dekker en Mathieu van der Poel.

Het boek leest lekker weg en voor je het weet heb je een hele reeks aan stukjes gelezen. Dit komt doordat het lekker nuchter is geschreven maar ook omdat Kees zijn eigen ervaring afwisselt met verhalen over feitjes en ervaringen van bekenden in het wielerwereldje. Omdat het allemaal korte stukjes zijn kun je ook makkelijk ergens midden in het boek beginnen te lezen, mocht je dat willen. Enige puntje van kritiek is dat er ook zo af en toe ook feitjes worden genoemd die door de tijd zijn ingehaald. Zo was tijdens het schrijven nog niet bekend dat Dion Beukeboom het werelduurrecord niet zou halen. Maar daar ontkom je met zo’n boek niet aan.

Ondanks dat ik me niet een hipsterman, poetser, windhapper of stoemper voel, zoals de doelgroep wordt verwoord, vind ik het toch een lekker-op-de-bank-en-heerlijk-lezen-boek!

Alleen maar een fiets
Auteur: Kees de Jong
Uitgever: Ambo Anthos uitgevers
Pagina’s: 216
Prijs: € 18,99

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Maandag 8 oktober na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Tags: