We kregen van Capo Cycling een GS-13 set uit de voorjaarscollectie van 2013 toegestuurd.

Eerlijk gezegd hadden we er nog geen beeld van wat we konden verwachten omdat Capo nog een vrij onbekend merk in fietskleding is in Europa. En dat terwijl ze een heel uitgebreide collectie hebben met maar liefst negen shirt/broek sets voor mannen en vijf voor vrouwen. Daarnaast hebben ze ook nog onderkleding en veel accessoires. Kortom, een interessant merk om kennis mee te maken!

De GS-13 (Gruppo Sportivo-2013) set zit in het bovenste segment van de Capo collectie wat betreft kwaliteit en prijs maar moet toch nog drie sets boven zich dulden. Respectievelijk de Padrone, Volta en Drago. Het shirt en broek staan op de Capo site met een niet mis te verstane prijs van resp. USD 200 en USD 250. Omgerekend naar euro’s kom je dan uit bij de topmodellen van bijvoorbeeld Castelli, Assos en Rapha. En dan te bedenken dat er dus nog drie duurdere sets zijn in hun collectie. Dat schept toch wel enige verwachtingen.

Over Capo
Capo is in 2004 opgericht door Gary Vasconi en Robert Carbone. Ze zijn begonnen met fietssokken en casual fietskleding waarna ze al snel de collectie gingen uitbreiden met complete sets voor mannen, samen met een programma voor maatwerk. Over de jaren zijn daar meer sets bijgekomen, ook voor vrouwen, en hebben ze dus ook een complete collectie aan accessoires. Alle producten worden ontworpen en ontwikkeld in de VS terwijl de fabricage voornamelijk in het noorden van Italië plaatsvindt. Hun belangrijkste afzetmarkt is momenteel de VS, maar gaan ook goed in Australië en Nieuw-Zeeland. Wat betreft Europa gaat de UK goed en zullen ze in de loop van het jaar ook hun pijlen meer op andere Europese landen gaan richten.

Eerste indruk
De set die we hebben gekregen van Capo is de GS-13 set. Het is voor het overgrote deel in zwart met een witte balk aan de onderkant. Het eerste dat opvalt is dat het shirt heel soepel en dun aanvoelt en de broek juist heel stevig. De meeste broeken voelen door het gebruik van – een ander soort – Lycra soepel en glad aan maar dit is bij de GS-13 broek zeker niet zo. Opvallend zijn ook de smalle en stevige bretels. De zeem voelt comfortabel en flexibel aan. Over het geheel genomen is de eerste indruk van de kwaliteit absoluut goed te noemen. De broek bestaat uit verschillende panelen (ten bate van de pasvorm ondermeer) van verschillende soorten materiaal dat stevig en duurzaam aanvoelt.
Daar waar je bij de broek de indruk hebt dat het wat stugger is lijkt dit bij het shirt juist andersom. Heel licht, glad en dun. Op het eerste gezicht echt een zomershirt, dat goed ventileert. Een rits over hele lengte en drie zakken op de rug.

In de praktijk
Het klinkt misschien raar maar in eerste instantie kostte het wat moeite om de broek aan te trekken. Niet omdat hij te klein is maar omdat er aan de onderkant van de pijpen een strip zit om de pijpen op hun plek te houden. Dat lukt dus aardig goed, maar ietwat lastig met aantrekken dus omdat ze aan je kuiten blijven ‘plakken’. Wanneer je de broek aan hebt merk je meteen dat hij strak zit, maar niet oncomfortabel en het belemmert je niet in je beweging. Dit komt door de compressie en stretch eigenschappen van het “High-gauge Lycra” materiaal dat gebruikt is.

We hebben de broek getest in uiteenlopende ritten. Door de temperatuur buiten een aantal keer met een thermobroek (zonder zeem) er overheen, een keer tijdens een spinningles (binnen dus met veel zweten), drie keer met een rit van 100 kilometer, een keer 160 en 2 kortere van 50 a 70 kilometer.

Bij alle ritten waren we zeer te spreken over de broek. De pasvorm is heel goed door de verschillende panelen, ondanks dat het materiaal wat stugger is. De pijpen blijven lekker strak om je benen zitten en de compressie voelt prettig aan. Of het ook daadwerkelijk effect heeft is iets dat we eigenlijk niet goed kunnen testen en zullen we ook geen oordeel over vellen.
De zeem staat op de site als ‘EIT anatomic Carbon 6-hour chamois’ en doet zijn naam wat betreft de uren eer aan.

De pijpen zijn ‘laser-cut’ wat zoveel betekent dat er geen zoom of omslag gebruikt is. De broek loopt daardoor bijna naadloos over op je bovenbeen. Het zit prettig en het ziet er goed uit. Het is daarmee ook dun. En mooi wit trouwens (synthetisch dus zal niet snel verkleuren).

De bretels zijn wat dikker en steviger dan bij de meeste broeken. Ze lijken wat kort te zijn bij het aantrekken omdat ze wat aan de schouders trekken, maar dat kan natuurlijk ook aan de testpersoon liggen. We konden niet een maat groter proberen om echt het verschil te voelen. Tijdens het fietsen is dit overigens nooit hinderlijk geweest.

De zeem lijkt te zijn samengesteld uit verschillende stukken. Tussen de stukken zit een paar millimeter ruimte met de bedoeling dat de stukken zich goed naar het lichaam vormen. Tijdens het rijden zal natuurlijk pas blijken wat het comfort is.

Het shirt zit heerlijk. We hebben het niet zo veel kunnen testen als de broek door het weer helaas, maar de paar keer dat we het droegen was super. Het is strak gesneden waardoor het overal goed aansluit, maar door de lichte structuur geenszins beperkend is in je beweging. Het trekt nergens, ook niet als je de achterzakken vol hebt zitten. de mouwen zijn wel wat lang, maar dat is ook meer de stijl die je bij dit soort shirts ziet, ondermeer in het prof-peloton. Het heeft dan geen apart vakje voor pasjes e.d. maar het is ook meer gericht op de competitieve dan de recreatieve rijder. Neemt niet weg dat al je spullen prima in de drie zakken passen!

Pluspunten

  • Broek: Goede pasvorm, compressie/stevige pasvorm voelt prettig aan
  • Broek: Laser-cut pijpen blijven goed zitten en zien er profi uit
  • Broek: Zeem is zeer comfortabel, ook bij lange ritten
  • Broek: Kwaliteit komt goed tot uiting in materiaal en uiterlijk
  • Shirt: Zeer goede pasvorm, strak gesneden
  • Shirt: Makkelijk bedienbare rits, ook met één hand
  • Beide: Zeldzaam op de Nederlandse wegen!

Minpunten

  • Broek: Bretels lijken wat kort en stug, hadden iets meer elasticiteit mogen hebben
  • Shirt: Wordt als all-season aangekondigd, maar wij houden het graag bij en niet al te frisse lente en zomer.
  • Beide: Moeilijk verkrijgbaar in Nederland, in winkels althans. Retailers op internet zijn er wel, maar weinig keuze.

Conclusie
Ben je iemand die een keer per week op de fiets stapt om een rondje van 50km te maken dan zijn is deze set iets te veel van het goede. Daar is de prijs ook niet naar. Fiets je echter meerdere keren per week of juist langere ritten van bijvoorbeeld 80km of meer dan wordt het een ander verhaal. We hebben hem natuurlijk niet een heel seizoen getest, maar we verwachten dat de GS-13 set zeker langer dan één seizoen mee zal gaan bij intensief gebruik door de kwaliteit.

Dan is er natuurlijk nog de prijs die al bij aanvang verwachtingen schiep over de set. Zijn deze verwachtingen nu ook waargemaakt? De set gaat over de toonbank weg voor niet minder dan USD 450, omgerekend ongeveer EUR 345! Dat is simpelweg heel veel geld voor alleen een shirt en broek. Wat betreft duurzaamheid kan je hier eigenlijk alleen wat van zeggen na een langere periode waarbij de set zich zal moeten bewijzen, hier hebben we overigens wel vertrouwen in. De kwaliteit is absoluut goed. Toch denken we dat de prijs een behoorlijke drempel voor veel mensen zal zijn. Wanneer de kleding ook beter verkrijgbaar is in de winkels (of met een goede retourneer regeling) is het makkelijk de kleding in handen te hebben en op basis daarvan te oordelen.

Mocht je de Capo kleding zelf niet kunnen vinden bij een online retailer ga dan naar www.capocycling.com en neem even contact met ze op. Ze zijn momenteel bezig om hun kleding beter verkrijgbaar te maken in Europa en helpen je graag.

Capo Cycling GS-13 bib-shorts en jersey zijn getest in maat XL
Tester is 1.92m lang en 89kg zwaar
Verkrijgbaar in zwart, blauw en rood