Het seizoen zit erop, de cross is gedaan. De laatste maand van het cross-seizoen bood Castelli de mogelijkheid om een drietal producten van de cross-specifieke collectie te gaan testen. In de doos die wordt bezorgd zit een pre-race jacket, een lung warmer en een paar cross gloves. Met de laatste gaan we het eerste aan de slag.

De cross gloves is een paar handschoenen dat aan de binnenkant is voorzien van veel rubber en gaatjes. De rode golvende vormen zijn van rubber voor goede grip. Daarnaast is de binnenkant niet heel dik qua stof en zit er geen padding in zodat je optimaal gevoel hebt met het stuur. De bovenkant van de vingers is van ademende stof, net als de rode stukjes stof ter hoogte van het buigende gedeelte van je vingers. De bovenkant van de hand is erg stevig, met een golvende structuur. Het oogt daardoor als een mountainbike/motorcross handschoen.

Cross gloves
Bij het aandoen van de cross gloves was het even zoeken naar de klittenband sluiting, deze zit namelijk aan de onderkant. Eenmaal de handschoenen aan, sluit de handschoen goed aan op de hand en hij knelt of ‘snijdt’ niet tussen de vingers. Bij het vastpakken van het stuur merk je direct de hoeveelheid grip die je hebt. In het bos aangekomen weet ik in de omgeving de meeste boomstronken en gaten wel te zitten en ben je er op voorbereid, maar ook bij onverwachte schokken of stoten is de grip dusdanig dat het stuur stevig in je handen blijft. Zoveel grip heb ik nog niet eerder ervaren met verschillende handschoenen. Overigens ben ik iemand die liever zonder dan met handschoenen fietst. Als er dan toch handschoenen aangetrokken worden, dan zonder padding, zoals deze cross gloves. De vingers van de handschoenen zijn voorzien van mesh op de kootjes en in combinatie met de ‘geperforeerde’ binnenkant van de handschoen zorgt dit voor goede ventilatie. De stevige bovenkant doet, met name in bosrijke omgeving, goed z’n werk. Een binnenbocht waarbij je strak langs een struik stuurt zorgt niet voor een doorn in de handpalm en een tak ketst af. De handschoenen komen het best tot recht in wedstrijdsituaties, daar ze in de winter bij een rustige training wel wat aan de koude kant zijn bij temperaturen onder de acht graden. Overigens zitten de letters niet al te stevig vast, want na twee wasbeurten missen we al letters van het Castelli-logo.

Details
Castelli CW.6.0 Cross Gloves
Verkrijgbaar in rood en groen in maten S t/m XXL
Adviesprijs EUR 44,95

Plus
+ Grip
+ Ventilatie
+ Geen padding (persoonlijk)
+ Stevige bovenkant
+ Prijs/kwaliteit

Min
– Letters logo laten snel los

Conclusie
De Cross Gloves zijn voor de wedstrijdrenner echt een aanvulling op de uitrusting. Goede grip en ventilatie zijn twee dingen die tijdens een cross erg belangrijk zijn. Omdat je drie kwartier tot een uur in ‘het rooie’ rijdt, is de ventilatie erg fijn. Qua grip blijft je stuur stevig in je handen en ook het oppakken van een natte fiets gaat probleemloos. Voor trainingen in de winter zijn ze al gauw te koud. Het is echt een paar wedstrijdhandschoenen. Prijs kwaliteit verhouding is goed te noemen. EUR 44,95,- is in eerste instantie vrij fors voor een paar handschoenen die niet eens warmte bieden, maar de kwaliteit en het plezier dat je met deze handschoenen ervaart als wedstrijdrenner is het geld zeker waard. Minpuntje is dan wel de loslaten belettering, maar dat doet qua functionaliteit niet af aan de kwaliteit van de handschoen.

Castelli-CW60-cyclocross-02 Castelli-CW60-cyclocross-04 Castelli-CW60-cyclocross-05 Castelli-CW60-cyclocross-06 Castelli-CW60-cyclocross-03 Castelli-CW60-cyclocross-07