Een kleine drie maand geleden schreven we voor het eerst over de Polar OH1 hartslagsensor. Een optische hartslagsensor die je om je arm draagt in plaats van een borstband. Daarnaast is deze sensor ook een stand-alone hartslagmeter die hartslagen tijdens trainingen registreert en bijhoudt. De afgelopen periode hebben we de OH1 aan de tand gevoeld. We hebben deze hartslagsensor getest als stand-alone meter, in combinatie met de Polar Beat app en als vervanger van de borstband voor de Polar M400 en Polar M460.

In de doos
In de verpakking van de Polar OH1 zit de armband, de hartslagsensor en een USB-houder. De hartslagsensor is een los apparaatje ter grote van een twee euro muntstuk, maar dan een stukje dikker. De onderkant van de optische sensor (de kant die contact maakt met je huid) is transparant en als je de sensor aan zet kan je de led lichtjes zien branden. Hoe optische hartslagmeting werkt hebben we in het eerder genoemde artikel uitgelegd. De sensor heeft aan de zijkant een knopje, de enige vorm van bediening aan deze hartslagsensor. Precies tegenover dit knopje zit een Led-lampje dat door middel van verschillende kleuren licht en morse-codes aangeeft welke modus is geactiveerd. De sensor klik je in een kunststof behuizing die aan de armband zit bevestigd om hem te gebruiken als hartslagsensor. Wil je de sensor opladen of uitlezen, klik je deze in de USB-houder en deze stop je in de computer. Voordat je kan beginnen moet je de sensor registreren. Aangezien ik al een Polar account heb, is dit snel geregeld via de online portal van Polar Flow. Het kan ook via de Polar Flow app op je telefoon.

In het gebruik
Aangezien ik me regelmatig irriteer aan een borstband van verschillende hartslagmeters lijkt het mij ideaal om als eerste de OH1 eens te gebruiken als hartslagsensor voor mijn Polar M400 sporthorloge. Het is me al meerdere keren overkomen dat de borstband afzakt. Ik draag de armband om mijn linker bovenarm (dit moet je ook aangeven bij het instellen van de OH1 in Polar Flow). Op mijn bovenarm zie ik een ader lopen en ik besluit dan ook de sensor daar op te leggen. Dit is niet per se nodig want de bedoeling van deze optische hartslagsensor is dat deze op de huid wordt gedragen zonder dat er licht bij de sensor kan komen. Vandaar dat je de sensor zowel op je boven als onderarm kan dragen. Als ik de armband, met sensor, om heb druk ik op het knopje en het ledje begint groen te knipperen. De sensor staat aan en wordt direct herkend door mijn Polar horloge en het koppelen is binnen no time gebeurd. De koppeling van de sensor gaat via Bluetooth en is hierdoor ook compatibel met bijvoorbeeld Wahoo, Mio en de nieuwe Garmin computers. Na de koppeling zie ik op mijn horloge de hartslag en ik ga er mee op pad. Bij thuiskomst zet ik het horloge stop, synchroniseer ik deze via de USB-houder met de computer en pas als ik me uitkleed om onder de douche te stappen zie ik dat hartslagsensor nog om mijn bovenarm zit. Ik was helemaal vergeten dat ik deze om had. Wanneer je de OH1 via de USB-houder synchroniseert, laadt deze ook direct op. Volgens de gegevens van Polar kan de OH1 12 uur met een volle batterij en mijn bevindingen komen daarmee overeen. Ook de ritten nadien heb ik tijdens het fietsen niet door dat ik een hartslagband draag om mijn arm, terwijl mijn hartslag wel wordt geregistreerd. Ook bij de wedstrijden op de crosser, waar een borstband regelmatig afzakt door de trillingen, merk ik de OH1 hartslagsensor niet. Tijdens een van de ritten heb ik de hartslag sensor niet aan de buitenkant van de bovenarm. Hier loopt een spier en als deze wordt aangespannen sluit in mijn geval de sensor niet meer goed aan op de huid. Na het uitlezen merk ik dan ook dat de hartslagregistratie een aantal keren is verstoord.

Om de nauwkeurigheid van deze sensor te testen heb ik tijdens een aantal indoor trainingen verschillende Polar apparaten naast elkaar gelegd. Een Polar M400 horloge gekoppeld aan de OH1 hartslagsensor naast een Polar M460 gekoppeld aan de H7 borstband. Hierbij valt op dat de registratie van de OH1 met iets vertraging gaat ten opzichte van de Polar H7 borstband. Ook in andere combinaties (de OH1 gekoppeld aan de M460) blijkt dit het geval. Wanneer de hartslag gestaag oploopt en lange tijd op een zelfde niveau blijft, is dit voor de OH1 geen probleem. Wanneer ik dit gebruik voor interval-trainingen volgen de pieken en dalen in de hartslag elkaar te snel op waardoor er een vertekend beeld ontstaat. Ter vergelijk: Volgens de Polar OH1 duurt het 55 seconden voordat mijn hartslag is gedaald van 133 naar 57 slagen per minuut. Volgens de Polar H7 borstband met Polar M460 computer duurt de daling van 133 naar 57 slagen per minuut 45 seconden. Bij intervallen die gebaseerd zijn op hartslag is de H7 borstband nauwkeuriger.

Belangrijk bij de Polar OH1 is dat de sensor goed wordt gedragen zodat hij de hartslag goed kan registreren. Wanneer het led-lampje groen knippert is dit het geval. Is het led-lampje wit/blauw, dan is er geen hartslag gedetecteerd.
De betekenis van de verschillende kleuren en morse-codes van de OH1 zijn te vinden via de Polar website, maar staan gek genoeg niet vermeld in de handleiding die bij de sensor komt. Aangezien er veel mogelijkheden en opties zijn moet ik dit overzicht er vaak bijpakken en dan moet er al net een computer in de buurt zijn om tot de juiste conclusie te komen.

De Polar OH1 kan je ook gebruiken in combinatie met de Polar Beat app. Dit is een app waarmee je je smartphone kan gebruiken als fitness tracker. In de app kan je kiezen uit tal van sporten waarmee je aan de slag kan. Als je de OH1 koppelt aan je telefoon wordt de hartslag weergegeven en bijgehouden in de app. Hierdoor kan je met gebruik van de Beat app ook gericht gaan trainen zonder dat je hiervoor een horloge of fietscomputer nodig hebt. Wanneer je de band om hebt en aanzet, pikt de Polar Beat app het signaal direct op. De Bluetooth connectie gaat ook met de telefoon prima, echter zit ook hier diezelfde vertraging in.

Gebruiken als stand-alone hartslagmeter
Gebruik je de Polar OH1 als stand-alone sensor, kan je ondertussen niet je hartslag bekijken. Ideaal wanneer ik een rondje op gevoel wil hardlopen of fietsen. Pas als ik thuis kom kan ik mijn hartslag bekijken en kan ik kijken of mijn gevoel ook klopte met mijn hartslag. Hierdoor leer je je lichaam ook weer een stukje beter kennen. Als je de OH1 stand-alone gebruikt moet je hem eerst inschakelen. Daarna moet je nog twee keer het knopje kort achter elkaar indrukken. Het groene ledje begint te branden op het ritme van de hartslag. Dan is de registratie begonnen. Aan het eind van de training kan je de knop lang inhouden om de registratie te stoppen en de band uit te schakelen. Het uitlezen kan dan via bleutooth gekoppeld aan de app, of via de usb-connector op de pc. In beide gevallen heb je vrij snel je hartslaggegevens in beeld. De OH1 heeft geen GPS sensor, dus de route wordt niet geregistreerd. In combinatie met een GPS apparaat of de Polar Beat app (GPS via smartphone) is het registreren van de route wel mogelijk.

Details:
Polar OH1 optische hartslagsensor
gewicht: 18 gram (zelf gemeten)
Prijs: € 79,90
meer info bij Polar

Pluspunten
+ Compact
+ Geen voelbare hartslag band
+ Polar Beat app
+ Batterijduur en oplaadbaar
+ Veelzijdig gebruik

Minpunten
– Kleine vertraging in registratie ten opzichte van de Polar H7 borstband

Conclusie
De Polar OH1 is een mooi compacte sensor die voor mij een veel hoger draagcomfort heeft dan een borstband. Het is even zoeken waar de band voor jou het prettigst zit en waar de hartslag registratie het beste werkt. De veelzijdigheid van de hartslagsensor is een groot pluspunt. Heb je geen horloge of fietscomputer die je via Bluetooth kan koppelen kan je met de gratis Polar Beat app de OH1 toch gebruiken als trainingspartner. Doordat je een aantal keren de sensor uitleest via de computer wordt de batterij ook regelmatig opgeladen. Het opladen gaat vrij snel en bij het synchroniseren via Bluetooth geeft de sensor duidelijk aan hoe vol de batterij nog is. Grote voordeel ten opzichte van een borstband is, naast draagcomfort, dat het wisselen van knoopcel batterijen tot het verleden behoort. De OH1 registreert de hartslag goed en betrouwbaar. Voor de fanatieke wedstrijdrijder die blokken en intervallen traint op basis van hartslag zal de H7 hartslagband nauwkeuriger werken, maar dankzij het hoge draagcomfort en de vele trainingen waarbij ik pas na afloop de hartslag analyseer, is de Polar OH1 bij ongeveer 80% van mijn trainingen mijn trainingspartner!