Wat zou Merckx doen? Dat is een terechte vraag die de Velominati zich meerdere malen stellen in hun vermaarde boekwerk ‘The Rules.’ Natuurlijk kun je hun romantische kijk op wielrennen als gezemel van oude mannen die vroeger alles beter vonden afdoen, maar dan doe je ze toch tekort. Ons collectieve geheugen is namelijk gevuld met de helletochten van onze helden. Of je nou voor Merckx, Hinault, Coppi of Wiggins bent, je hebt altijd wel een mooiste overwinning op je netvlies staan. Meestal zijn dit niet de wedstrijden die verreden werden op een mooie lentedag in mei, maar op dagen dat elk weldenkend mens gewoon lekker binnen bleef met een bak koffie of trappistje.

Zweten in een zolderhok
Nieuw is echter de ontwikkeling dat op dit soort dagen (en ook al met veel minder beestachtige weersomstandigheden) steeds meer wielrenners en toerders op de rollers kruipen en hun ‘prestaties’ van die dag ook delen via het sociale fietsnetwerk Strava. Want met de komst van Zwift fietst iedereen in zijn woonkamer of wordt er op los gezweet in een zolderhok. Je kunt vanachter je thermopeen gewoon rondjes rijden waar je (bijna) maar wil. Het WK parcours in Richmond wordt dagelijks platgereden door profs als Laurens ten Dam, maar ook door vele honderden minder goden. Hartstikke leuk en gezellig natuurlijk allemaal, zeker omdat er zelfs al afspraken voor ritjes gemaakt worden (wel even de tijdszones in de gaten houden). Je kunt dus echt wereldwijd samen en tegen profs fietsen. Een hartstikke mooie nieuwe ervaring… maar wat zou Eddy doen?

Niks geen kudo’s
Denk je dat de Kannibaal vol trots zijn nieuwe Zwift ronde record zou delen? Dat hij al zwetend achter de geraniums in Woluwe/Saint-Pierre gespot zou willen worden, laat staan de rest van de wereld laten weten wat hij daarbinnen toch deed? Wielrennen is (de uitzondering van het circus van baanfietsen daargelaten) een buitensport waar de elementen onontbeerlijk bij zijn. Natuurlijk is rijden in lekker weer of in zo’n door je CV warmgestookt hok heel verleidelijk, maar dat is een motor in je frame ook. Vandaar dat ik de Zwift rondjes van mensen die ik op Strava volg steevast negeer. Niks geen kudo’s voor je virtuele pijn, je hebt niet eens doorgehad of je wind mee of tegen had! Natuurlijk heb je gezweet, maar dat handdoekje om je zweet mee af te vegen lag op de vensterbank naast je! Voor je het weet keuren we een volledig indoor gereden #Festive500 ook al goed en hoeven renners en toeschouwers niet eens meer hun huis uit voor een WK, maar hangen we gewoon allemaal voor ZwiftTube op de bank.

Nu snap ik ook dat je technologische vooruitgang niet tegenhoudt. Maar, we kunnen natuurlijk wel met z’n allen een paar basisafspraken maken. Bijvoorbeeld geen duimpjes meer omhoog voor indoor-fietsen, elke Zwift rit compenseren met eenzelfde aantal kilometers door echte wind en/of regen (of een flinke beklimming met een minimale gemiddelde percentage van 6%) en tenslotte Strava vragen om een label vergelijkbaar met dat van ‘Commute’ te lanceren voor al de virtuele ritjes. Zo is tenminste helder wie er terecht #werideallweather mag gebruiken en wie zijn Gabba gewoon op Marktplaats mag zetten. Het zijn maar een aantal suggesties om te voorkomen dat onze mooie sport verder uitgehold wordt en zich over een paar jaar helemaal virtueel afspeelt…. want ik weet zeker wat Eddy daarvan zou vinden.

Foto via Zwift

Gerelateerd

 • Bas

  Jaa, ben ik het lekker mee eens :).
  Kennen we de slogan van Bever Zwerfsport?
  “Niemand is een binnenmens”. Oer!sterk.
  Binnensporters lijden toch aan een vorm van zieligheid c.q. willen wel sportief zijn, maar er onvoldoende moeite voor doen. Ik word altijd bezeten door meewarigheid als ik langs sportscholen loop/fiets. Wat denken die mensen dat ze aan het doen zijn?

 • Bas

  Geldt natuurlijk ook voor mensen op e-bikes. Geen kudo’s. En helemaal niet voor degenen die er KOM’s mee slopen.

 • nico

  Belachelijke stelling. Ons klimaat is grillig en een tacx geeft je de mogelijkheid om binnen in de wintermaanden je conditie bij te houden. Ik heb sinds 1 januari elke dag op de fiets gezeten. Dat zie ik jullie niet doen bij slecht weer of extreme weersomstandigheden. Als je toch wil klagen , begin dan bij Strava en vraag hun om die ” Virtuele” ritten niet te combineren met de “echte” ritten. Ik plaats mijn ritten op Strava om lekker alles bij te kunnen houden en niet om zo nodig een Kom of kudos te verdienen. Laat iedereen toch in zijn waarde en fiets lekker buiten als jij dat wil maar laat mij met rust omdat ik binnen fiets.
  Gr. Nico

 • Tony

  ieder zijn ding…ik zelf doe in de winter als het buiten koud en nat en winderig aan spinning 2 a 3 keer in de week ..om toch de spanning in de benen te houden..en je conditie gaat niet achteruit..dit allemaal om daarna die 7000km te rijden de zomer maanden..over de kudos,,!! je hoef ze niet te geven,wil je ze wel geven ..niemand dwing je om niet te doen ,

 • Pieter T

  Gatver, ook ik ben in de val gelopen van die Zwift’ers op Strava. Nee ik doe er zelf niet aan mee maar heb ‘hen’ in al mijn naïviteit wel een duimpje gegeven. Dit was fout van me!
  Het moet al heel erg slecht weer zijn vooraleer ik mij in spandex een uur sta uit te sloven om daarna te merken dat ik eigenlijk geen meter vooruit ben gekomen, laat staan dat ik dit op Strava durf zetten. Dit jaar staat de teller al op 1u rollentraining (standaard tacx, geen e-versie), maar ook 1400 buiten-kilometers. Eddy zou trots zijn! 🙂
  Maar eerlijk is eerlijk… niet alle buiten-km’s zijn even veilig (ijsplekken, zichtbaarheid in het donker etc) dus dan zijn die e-trainers wel een goed alternatief. Je kan er ook heel erg specifiek en gemakkelijk mee trainen in bepaalde hartslagzones.
  Als we weer es een strenge winter krijgen kan ik de verleiding mss ook niet meer weerstaan om er 1 te kopen (alhoewel) … tot dan rij ik wel gewoon buiten. En als het echt te bar is, heb ik misschien es tijd om die Rapha Festive 500 patch op m’n shirtje te spelden 😉